Linkovi

Buš otvorio renoviranu novinarsku salu u Beloj kući


U delu Bele kuće u kome su nekada boravili psi, sušilo se rublje, a predsednici plivali u bazenu sa zelenim pločicama, dopisnici su posle renoviranja vrednog osam miliona dolara dobili novu, tehnološki savremeno opremljenu salu za brifinge.

Bazen je još uvek tu, ali sada je pun polica sa elektronskim uređajima i više od 800 kilometara kablova. Tu su i monitori sa ravnim ekranima i video kamere sa daljinskim upravljanjem, uz priključak za internet kraj svakog udobnog sedišta.

Ovo renoviranje bilo je najskuplje od kada je predsednik Ričard Nikson, 1969. godine, pokušao da iseli novinare iz te zgrade. Predsednik Udruženja dopisnika iz Bele kuće, Stiv Skali, priseća se da je Nikson popustio tek posle žestokih žalbi novinara, među kojima i veterana, Helen Tomas, koja je sada dobila počasno mesto u prvom redu.

Tvrdili su da nam je za obavljanje našeg posla neophodno da budemo ovde, samo nekoliko metara od Ovalnog kabineta, i na još manjoj udaljenosti od sekretara za štampu Bele kuće. Nigde ne postoji aktivno dopisništvo koje je bliže šefu države.“

Američki predsednici nisu uvek imali lagodne odnose sa medijima. Pozdravljajući povratak novinara u salu za brifinge predsednik Buš je rekao da su mu gotovo nedostajali:

Odnos između predsednika i novinara je posebne vrste, ali je neophodan. Meni je prijatan, a nadam se da je i vama. Ponekad vam se ne dopadaju moje odluke, a meni se ponekad ne dopada kako pišete o njima. Ali uprkos tome, to je zaista važan deo našeg procesa i nije bilo ispravno to što ste radili u uslovima ispod standardnih.“

Novi klima uređaji sada obezbeđuju prijatnu temperaturu, pa je predsednik primetio da će mu biti lakše da odgovara na teška pitanja. U prostoriju više neće prodirati voda posle jakih kiša, po ćoškovima više nema kućnih lestvica na koje su peli se fororeporteri, a iz tavanice više ne vise priključci za telefon. Preostalo je još samo nešto sitnijih radova u delu sale i u kancelarijama u kojima novinari pišu izveštaje.

XS
SM
MD
LG