Linkovi

Anketa: Protivljenje Amerikanaca ratu u Iraku nikada nije bilo snažnije


Najnovije istraživanje ukazuje da protivljenje Amerikanaca ratu u Iraku nikada nije bilo snažnije. U anketi dnevnog lista USA Today i agencije Gallup, obavljenom tokom proteklog vikenda, više od 70 odsto ispitanika podržalo je ideju o povlačenju svih američkih trupa iz Iraka do aprila naredne godine.

U anketi je učestvovalo 1.000 ljudi. Margina greške je 3 procenta.

Svega petina ispitanih smatra da je slanje pojačanja u Irak od januara ove godine, doprinelo poboljšanju situacije. Popularnost predsednika Džordža Buša, prema anketi, pala je na 29 odsto – dodatnih 4 odsto u odnosu na početak juna.

Rezultati istraživanja objavljeni su u vreme kada se čelnici Demokratske stranke u Senatu pripremaju da predlože amandmane na najnoviji predlog budžeta sekretarijata za odbranu. Jedan od amandmana predviđa obustavu finansiranja svih borbenih operacija poslije aprila 2008.

Senator iz Demokratske stranke, Džim Veb predložiće, u svom amandmanu, da se produži rok koji američki vojnici provode u svojoj zemlji prije slanja u misije u Iraku i Avganistanu.

Sekretar za odbranu, Robert Gejts odložio je latinoameričku turneju planiranu za ovu sedmicu, da bi pripremio izvještaj Kongresu o napretku koji je učinila iračka vlada.

Administracija je u obavezi da statusni izveštaj podnese Kongresu do 15. jula, a da još jedan izveštaj o situaciji u Iraku podnese tokom septembra.

XS
SM
MD
LG