Linkovi

Svetska banka: «Pokazatelji upravljanja u svetu od 1996. do 2006»


Prema najnovijem objavljenom izveštaju Svetske banke, brojne zemlje postižu napredak u poboljšanju sistema uprave i suzbijanju korupcije. U izveštaju se naglašava da dobar sistem upravljanja i kontrola korupcije imaju temeljni značaj za ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva.

«Upravljanje» je relativno novi termin za označavanje efikasnosti institucija, poslovanja i građanskih ehanizama i strategije vladanja zemljom. U danas objavljenom izveštaju pod naslovom «Pokazatelji upravljanja u svetu od 1996. do 2006», Svetska banka ukazuje da je znatan broj zemalja tokom protekle decenije načinio velike pomake u poboljšanju uprave. Rezultati dobre uprave su viši životni standard svih segmenata stanovništva, kaže koautor izveštaja, Danijel Kaufman.

«Zemlja koja znatno poboljša kvalitet vladavine zakona ili kontrolu korupcije, u dugoročnom smislu može da očekuje trostruko povećanje dohotka po stanovniku: od hiljade dolara godišnje na tri hiljade ili od osam na dvadeset četiri hiljade dolara godišnje», kaže Kaufman.

Iako se uprava meri složenim zbirom međuzavisnih kriterijuma, eksperti Svetske banke ističu da je korupcija glavna kočnica ekonomskog razvoja.

«Korupcija je industrija vredna bilijardu dolara u smislu mita u svetu. Obim podmićivanja je ogroman i ima ogromnu cenu. To je poseban način oporezivanja sirotinje. To je kao dodatna poreza na siromašniju polovinu stanovništva. Ima neverovatan uticaj u pogledu životnog standarda, siromaštva, pristupa osnovnim uslužnim službama, kao što su zdravstvo i obrazovanje», kaže Kaufman.

Međunarodne finansijske institucije sve više zasnivaju svoju pomoć i zajmove na uslovu da primalac preduzme reforme da obezbedi «dobru upravu», kaže ovaj ekspert Svetske banke. Nordijske zemlje, Danska i Finska, gotovo stoprocentno zadovoljavaju svih šest kategorija dobre uprave. Međutim, i brojne evropske zemlje u tranziciji čine velike pomake u poboljšanju sistema upravljanja.

«Podaci pokazuju koliko može da se uradi za svega 8 do 10 godina. Na primer: Srbija – dogodila se ogromna razlika; Slovačka – veoma značajne promene od sredine 1990-ih», kaže Kaufman.

Izveštaj Svetske banke o kvalitetu sistema uprave pokazuje veliko pogoršanje u Belarusiji, Nepalu, Boliviji, Zimbabveu i Venecueli. Izveštaj obuhvata 212 država i teritorija u svetu, a podaci se mogu pronaći i na veb sajtu.

XS
SM
MD
LG