Linkovi

Pakistan: Sveštenik Abdul Rašid Gazi poginuo prilikom upada specijalaca u Crvenu džamiju


Pakistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je sveštenik Abdul Rašid Gazi, koji je predvodio otpor u radikalnoj Crvenoj džamiji u Islamabadu, poginuo prilikom upada specijalaca u kompleks. Portparol ministarstva je rekao da je Gazi ubijen u pucnjavi ekstremista i vladinih trupa u podrumu džamije. Portparol pakistanske vojske je saopštio da armija raščišćava jednu po jednu prostoriju kompleksa džamije, da se to raščišćavanje nastavlja i da vojka kontroliše najveći deo kompleksa. Pakistanski zvaničnici kažu da je u žestokom sukobu poginulo najmanje 50 islamskih ekstremista i osam vojnika. Vlasti procenjuju da je vojska zarobila oko 70 ekstremista i oslobodila više od 80 osoba, među kojima su i žene i deca. Zamenik portparola američkog Državnog sekretarijata, Tom Kejsi, izjavio je da su pakistanske vlasti više puta pokušale da reše sukob miroljubivo.

U blizini Samare poginulo pet iračkih vojnika

Predsednik Buš je danas ponovo zatražio od američkog Kongresa da pričeka do septembra da bi video da li povećanje trupa u Iraku donosi rezultate. Predsednik je danas u Ohaju ponovo rekao da bi neuspeh u Iraku imao ozbiljne posledice po američku budućnost i zatražio da Kongres sačeka da komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, do 15. septembra podnese završni izveštaj o napretku u toj zemlji. Iračka policija je saopštila da je u današnjem napadu na kontrolnom punktu u blizini Samare, poginulo pet iračkih vojnika i da su tri osobe ranjene. Britanska vojska je saopštila da su u operaciji prekidanja krijumčarenja oružja na jugu Iraka, ubijena trojica ekstremista. Britanci su izvršili helikopterski napad u Madžar Kabiru u blizini granice sa Iranom. Pobunjenici su danas gađali minobacačkim granatama utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, ali nema informacija o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti. Iraki ministar inostranih poslova Hošjar Zebari je inače juče upozorio protiv prevremenog povlačenja američkih snaga, istakavši da bi takvo povlačenje dovelo do bezbednosnog vakuuma, koji bi mogao da dovede do građanskog rata, regionalnih sukoba i kolapsa iračke vlade.

Na jugu Avganistana poginulo 17 civila

Avganistanski zvaničnici su saopštili da je u napadu bombaša samoubice na zakrčenoj pijaci u Dihravudu u pokrajini Uruzgan, na jugu zemlje, poginulo 17 civila, od kojih su 12 deca. Saopšteno je da je 30 ljudi ranjeno i da je meta po svemu sudeći bila patrola NATO-a. Osoba koja se predstavlja kao portparol Talibana je saopštila da su napad izveli talibanski ekstremisti. Zvaničnik Ujedinjenih nacija u Avganistanu, Tom Kenigs, u današnjem saopštenju je istakao da je preneražen nepoštovanjem napadača prema nedžnim žrtvama.

XS
SM
MD
LG