Linkovi

Frid: Nastaviti pregovore - ali rezultat mora biti nezavisnost Kosova


Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja Danijel Frid razgovarao u Beogradu sa najvišim zvaničnicima vlasti i preneo im stav svoje Vlade da Kosovo treba da bude nezavisno.

Frid je izjavio da će SAD počev od ove nedelje u Savetu bezbednosti UN pojačati napore na rešavanju kosovskog pitanja i da će raditi na predlogu rezolucije koja bi trebalo da obezbedi organizovanje novih pregovora od 120 dana, ali da ne zna u kom će se pravcu razvijati rasprava u Savetu bebednosti i ponovio američki stav da će Kosovo na ovaj ili onaj način biti nezavisno. Sledi završna runda pregovora o budućem statusu Kosova, rekao je Frid i dodao je da će biti i šatl diplomatije i direktnih pregovora i izrazio mišljenje da dosadašnji specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari ne želi da bude moderator i da neće biti odgovoran za tok pregovora.

Ko će voditi pregovore, ne mogu još da kažem jer na tim detaljima još moramo da radimo, rekao je Danijel Frid. Na pitanje šta ako ne bude dogovora, Frid je ponovio očekivanje američkog predsednika Džordža Buša da će rezultat biti nezavisno Kosovo gde će primenu Ahtisarijevog plana nadgledati međunarodna zajednica.

U razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid ponovio je stav da se SAD zalažu za obnavljanje pregovora Beograda i Prištine, u ograničenom vremenskom roku, čiji bi krajnji ishod bila nadgledana nezavisnost, za koju se založio u i razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom.

Predsednik Tadić i premijer Koštunica ponovili su stav da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i da se zalaže za obnavljanje direktnih pregovora koji ne bi unapred imali određen ishod.

XS
SM
MD
LG