Linkovi

Pakistanska snage bezbednosti uspele da zauzme 70 odsto lokacije Crvene džamije


Najmanje 40 ekstremista i tri pakistanska vojnika poginuli su rano jutros u jurišu pakistanskih specijalaca na Crvenu džamiju u Islamabadu, gde su okupljeni religiozni fanatici i ekstremisti koji drže taoce, saopštila je vojska.

"Oko 40 ekstremista je poginulo u operaciji, kao i tri člana naše službe bezbednosti, dok je najmanje 15 njih povredjeno. To je bila konačna ofanziva kako bi se lokacija očistila od naoružanih ekstremista", izjavio je portparol pakistanske vojske Vahid Aršad.

Prema njegovim rečima, u operaciji koja je trajala više od četiri sata, pakistanska vojska je uspela da zauzme oko 70 odsto lokacije džamije. Ekstremisti i dalje kontrolišu podzemne prolaze tog zdanja, rekao je Aršad i dodao da u prizemlju džamije vojnici nisu pronašli nekoliko stotina žena i dece, za koje se pretpostavljalo da su taoci. Posle neuspešnih napora da se pregovrima ekstremisti ubede da oslobode taoce, pakistanski komandosi su oko 4.00 po lokalnom vremenu napali sa tri strane i brzo očistili prizemlje džamije, rekao je Aršad. Aršad je rekao da je oko 20 dece koja su bila u blizni sklonjeni na sigurno, dok su snage bezbednosti zarobile 24 osobe koje su pokušale
da pobegnu.

Drugi vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman rekao je da je 51 ekstremista opkoljeno ili uhapšeno. Aršad je rekao da su ekstremisti, naoružani automatskim puškama, minobacačima i gasnim bombama, pružali otpor iz podruma džamije,
kao i da su pucali sa minareta. Prema njegovim rečima, ekstremisti su postavljali i nagazne bombe.

"Oni koji su se predali biće uhapšeni, dok će ostali biti tretirani kao borci ili ubijeni", rekao je Aršad.

Oko pet sati posle početka napada, otpor je nastavljen u delovima zdanja, koje takodje obuhvata i versku školu. Pucnji i eksplozije još odjekuju gradom. Visoki sveštanik, koji se još uvek nalazi u džamiji, Abdul Rašid Gazi rekao je za privatnu televiziju "Geo" u telefonskom intervjuu dva sata posle početka napada da je njegova majka ranjena u pucnjavi.

"Vlada koristi punu silu. Ovo je ogoljena agresija", rekao je Rašidov pomoćnik Abdul Rahman i dodao da je njegovo "žrtvovanje" izvesno.

On je rekao i da oko 30 ekstremista pruža otpor snagama bezbednosti ali da imaju samo 14 automatskih pušaka AK-47. Napadi su počeli nekoliko minuta pošto je delagacija koju je predvodio bivši premijer napustila mesto saopštivši da su pregovori za mirni okončanje opsade neuspeli.

Sukobi izmedju ekstremista i vojske počeli su 3. jula, kada su se ekstremisti povukli u Crvenu džamiju. Prema zvaničnim podacima, 24 osobe su poginule u tim sukobima, ne računajući današnje žrtve. Stotine vojnika od utorka opkoljavaju džamiju Lal Masdžid, poznatu kao Crvena džamija, kada su se naoružani studenti i snage bezbednosti sukobili posle višemesečnih napetosti. Snage bezbednosti iz straha da bi ugrozili bezbednost stotina žena i dece, za koje veruju da ih aktivisti drže kao žive štitove, ne napadaju džamiju, već prave otvore u zidovima zdanja kako bi taoci mogli da pobegnu.Crvena džamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporište protivnika Perveza Mušarafa koji podržava američku kampanju protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG