Linkovi

Irački parlament pokrenuće uskoro inicijativu za smenu Nurija al Malikija


Irački parlament pokrenuće uskoro inicijativu za smenu premijera Nurija al Malikija, pošto vlada nije uspela da reši najveće probleme koji potresaju državu. Nova inicijativa za smenu Al Malikija, kako ocenjuju analitičari, predstavlja najveći izazov za proameričkog premijera, čiju vladu cinici nazivaju "grupom predstavnika različitih milicija" bez stvarnih želja ili mogućnosti da pozitivno utiče na život Iračana.

Zahtev za smenu iračkog premijera podneće koalicija sunitskih partija u sastavu "iračkog projekta", tražeći da nesposobnu vladu Al Malikija smene stručnjaci, izabrani prema sposobnostima i znanju radije nego prema partijskoj pripadnosti. Još veću brigu u kabinetu iračkog premijera izaziva opozicija u redovima njegove, Dava partije.

"Mislim da nema nikakve strategije, zbog čega su ljudi postali očajni. Možete živeti bez struje i benzina, ali ne možete živeti bez nade", kazao je poslanik iz redova Dava partije Fali al Fajda.

Zvaničnici u Vašingtonu, od početka godine, u nekoliko navrata "glasno su razmišljali" o smeni Al Malikija. Njegova vlada pokazala se neuspešnom u važnim političkim projektima, uključujući početak procesa pomirenja, preraspodele prihoda od nafte, kao i zaustavljanje sukoba šiita i sunita.

Inicijativa za smenu iračkog premijera usledila je nekoliko dana pošto su zvaničnici administracije u Vašingtonu priznali da Bagdad ni izbliza neće ispuniti seriju standarda koje im je predsednik Džordž Buš predstavio kao uslov dalje američke podrške.

XS
SM
MD
LG