Linkovi

U Savetu bezbednosti UN  održane konsultacije o Kosovu


U Savetu bezbednosti Svetske organizacije – iza zatvorenih vrata - održane su konsultacije o Kosovu i razmotreni izveštaji o radu UNMIK-a koji je u pismenoj formi podneo generalni sekretar Ban Ki Mun, kao i izveštaj o sprovođenju standarda na Kosovu, koji je predstavio šef UNMIK-a Joakim Riker. Ban Ki Mun je inače u svom izveštaju upozorio da odlaganje odluke o statusu Kosova ugrožava napredak postignut nakon 1999, uz ocenu da predlog specijalnog izaslanika, Martija Ahtsarija, koji nudi nadgledanu nezavisnost Kosovu, kako je naveo, "sadrži prave elemente za održivo rešenje". Joakim Riker, zalaže se za što skorije rešenje statusa, a njegovo zalaganje podudara se sa stavom zapadnih saveznika - Sjedinjenih Država i EU - koji su pred savet do sada iznijeli četiri nacrta rezolucije o Kosovu – u dva poslednja predloženo je da se pregovori produže 4 meseca.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je danas da SAD planiraju da ove nedelje u Savetu bezbednosti UN predstave nacrt nove rezolucije o Kosovu. On je posle konsultacija o Kosovu u Savetu bezbednosti UN ocenio da će narednih 10 dana biti odlučujući za ulogu Saveta bezbednosti UN u rešavanju statusa Kosova.

"Radićemo s našim kolegama na tome da se rezolucija predsavi ove nedelje", rekao je Halilzad novinarima i dodao da očekuje da se zatim u periodu od nedelju dana postigne saglasnost o nacrtu rezolucije.

Na konferenciji za novinare, on je precizirao da bi nacrt rezolucije trebalo da bude predstavljen "u narednih nekoliko dana".

"Naš stav je da je potrebno da se donese odluka relativno skoro i da će na jedan ili drugi način biti promene statusa Kosova u pravcu nezavisnosti", rekao je američki diplomata.

Kineski ambasador u UN Vang Guandja rekao je posle današnjih konsultacija da su razlike ostale i da je potrebno još vremena da se usklade stavovi, koje su učesnici izneli u diskusiji.

"Iz komentara članica čini se da razlike još postoje, da su članice i dalje podeljene i mislim da nam je potrebno još vremena", rekao je Vang novinarima.

On nije želeo da kaže da li se većina članica izjasnila za plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova izaslanika UN Martija Ahtisarija, a manjina protiv, ali je ponovio da razlike ostaju.

Vang je rekao da danas nije bilo reči o rokovima za novu rezoluciju. Kineski ambasador, koji ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN, rekao je da je važno što su predstavnici članica Saveta bezbednosti govorili o mogućnosti nastavka pregovora.

On je rekao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova sigurno ne bi bila formula koju bi Savet bezbednosti UN želeo da vidi.

"Nisam siguran da je to formula koju žele da vide u Savetu bezbednosti UN. Važno je da dve strane dodju do dogovora i da Savet bezbednosti UN može da odobri zajedničku formulu. To bi bio idealan način", rekao je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, kineski stav je, kao što je i ranije izneto, da ako dve strane mogu da postignu dogovor, onda za Kinu nema političkih i pravnih prepreka da podrži takvo rešenje.

Makormak: SAD za dodatne pregovore o Kosovu

SAD su spremne da daju još vremena za pregovore o Kosovu kako bi se postigao konsenzus o budućem statusu Kosova, rekao je danas predstavnik Stejt departmenta Šon Makormak. Makormak je rekao da SAD zalažu za nezavisnost kao rešenje za Kosovo i da žele da ubede Rusiju da se tome ne protivi u Savetu bezbednosti UN.

"Želimo da okupimo što više strana, uključujući Ruse,u tom procesu, ali ne treba da bude dileme oko toga šta mi vidimo kao konačni rezultat", rekao je on.

On je dodao da su SAD spremne da prihvate nekoliko nedelja ili meseci za pregovore.

Rusija ima posebne razloge za protivljenje nezavisnosti Kosova

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kaže da bilo koja rezolucija o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija neće proći, ako ne bude imala podršku Srbije.

Ruski ministar inostranih poslova je posle ministarstkog sastanka u kirgistanskoj prestonici Biškeku, rekao novnarima da je stav njegove zemlje prema statusu Kosova dobro poznat i da se zasniva na međunarodnom pravu. Svaka odluka o Kosovu, rekao je Lavrov, moguća je jedino na osnovu sporazuma dve strane direktno umešane u spor. Složene istorijske okolnosti su okrenule kosovske Albance, koji su tokom 20. veka postali većina u pokrajini, protiv Srba, koji važan deo svoje istorije povezuju sa Kosovom. Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici su pripremili nacrt rezolucije na osnovu kojeg se dvema stranama daju četiri meseca za dogovor o statusu pokrajine. Ukoliko se strane ne dogovore, tvorci nacrta bi podržali nezavisnost Kosova uz međunarodni nadzor. Sergej Lavrov međutim naglašava da nijedna rezolucija Ujedinjenih nacija o Kosovu ne može da prođe bez pristanka Srba. Iako nije otvoreno rekao da bi Rusija u tom slučaju u Savetu bezbednosti iskoristila pravo veta, ruski ministar je jasno nagovestio da bi njegova zemlja uradila upravo to. Moskva nastoji da izađe na kraj sa brojnim takozvanim zamrznutim konfliktima, nasilnim i neobuzdanim sporovima u koje su umešane manjine u Rusiji i van nje. Vjačeslav Nikonov, predsednik Fondacije «Politika», istraživačke organizacije sa sedištem u Moskvi, ukazuje da Kremlj ne želi da secesionisti na brojnim područjima koriste Kosovo za kršenje interesa i teritorijalnog integriteta Rusije.

Među takvim područjima, kaže Nikonov, jesu Transdnjestarje u Moldaviji, isto kao i Abhazija, Južna Osetija i Nagorno-Karabah na Kavkazu. Dodajmo i da je jedan od zamenika ruskog ministra inostranih poslova, Andrej Denisov, prošle nedelje izjavio agenciji «Interfaks» da međunarodna zajednica treba da formuliše zakonski obavezujući dokument koji će da definiše princip koji će se primenjivati u sukobima kosovskog tipa – da li će se poštovati teritorijalni integritet zemlje ili pravo naroda na samoopredeljenje.

Solana sutra s Ban Ki-Munom o Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razgovaraće sutra pre podne u Briselu sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom o "najnovijim zbivanjima na Balkanu, uključujući pitanje statusa Kosova". Solana će posle susreta s Ban Ki-Munom, popodne o problemu statusa Kosova ragovarati i sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Visoki predstavnik EU i Jeremić razmeniće mišljenje i o jačanju odnosa Srbija-EU.

Frid u Prištini najavio nove pregovore o statusu Kosova

Državni podsekretar SAD za Evropu Daniel Frid danas je u Prištini posle sastanka sa kosovskim zvaničnicima rekao da SAD podržavaju predlog za održanje nove runde
pregovora, ograničene u vremenu i sa nadziranom nezavisnošću kao krajnjim rezultatom.

"Moja vlada smatra da je najbolji put napred: ograničeni period pregovora koji će se završiti najboljim rezultatom za sve ljude ove zemlje", rekao j Frid.

On je rekao da je najverovatnije "da će biti pregovora, kao i da će se saznati i rok za pregovore".

"Kako je predsednik Buš rekao: na kraju krajeva rezultat će biti nadzirana nezavisnost za Kosovo i sprovođenje Ahtisarijevog plana", rekao je Frid.

(file photo)" hspace=2 src="/serbian/images/State_Daniel_Fried_2005_berlin_210.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>On nije odgovorio na pitanje šta će se desiti ako Srbija ne prihvati pregovore kada se zna da će rezultat biti nezavisnost, ali da će sutra razgovarati o svemu sa vlastima u Beogradu.

"Ali, želim reći srpskoj zajednici na Kosovu da nema dobrog rešenja ako ono ne pruža dom za kosovske Srbe, za njihovo istorijsku i kulturnu baštinu", kazao je Frid i dodao da "ono što se zove 'srpstvo Kosova' treba da se poštuje".

Frid je posle sastanka s predsednikom Fatmirom Sejdium i pregovaračkim timom tražio da nastave saradnju sa međunarodnim faktorima, da budu odgovorni i ne preduzimaju jednostrane korake.

"Jednostrane izjave bazirane na strahu ili nepoverenju ne pomažu pitanju nezavisnosti Kosova. Verujem da su odlučnost i posvećenost demokratskim principim put napred", rekao je Frid i ponovio američki stav kojim se podržava nadzirana nezavisnosti Kosova.

Sejdiu nije direktno rekao da li Priština prihvata novu rundu pregovora, ali je rekao da će Priština nastaviti saradnju s međunarodnom zajednicom.

"Ne može se pregovarati o nezavisnosti Kosova. Bićemo konstruktivna strana u procesu u saradnje s međunarodnim faktorima, SAD i EU za okončanje ovog teškog puta", rekao je Sejdiu.

Frid je takođe rekao da je pozvao pregovarački tim Kosova u posetu Vašingtonu, na sastanak sa državnim sekretarom SAD Kondolizom Rajs.

Samardžić pozdravio poruku Lavrova

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić pozdravio je izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da se u Savetu bezbednosti UN neće doneti rezolucija koja ne poštuje interese Srbije.

Izjava ruskog šefa diplomatije je pravi put i pravac rešavanja kosovskog pitanja, ocenio je ministar Samardžić i izrazio nadu da će takav stav doprineti shvatanju u Savetu bezbednosti da rezolucija oko pregovora nije ni potrebna i da se moraju obaviti korektni, fer i vremenski neograičeni pregovori da bi se došlo do nove rezolucije, koja bi zamenila Reozluciju 1244. Samardžić je najavio da će u utorak početi konsultacije o novoj rezoluciji Skupštine o Kosovu kako bi ona bila usvojena do kraja meseca

“Rezolucija će odobriti dosadašnje pregovore oko Kosova, odrediti stav države prema najnovijim dešavanjima u vezi sa pokrajinom i dati usmerenje za dalju državnu politiku, računajući i mogući pregovarački proces, rekao je Samardžić.”

Budući status Kosova biće i tema razgovora koje će sutra u Beogradu sa najvišim zvaničnicima vlasti voditi pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska pitanja Danijel Frid. Američka ambasada u Beogradu saopštila je da će se Frid sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom i da će razgovarati o budućim bilateralnim odnosima dve zemlje i integraciji Srbije u evroatlantske institucije.

XS
SM
MD
LG