Linkovi

Đelić: Pozitivno je da Crna Gora podržava kompromisno rešenje Kosova


Crna Gora i Srbija potpisaće međudržavne sporazume o obrazovanju i državljanstvu, jer je u najvišem interesu vlada obje države da pronađu rješenja koja će omogućiti da građani bolje žive. To je danas kazao potpredsjednik srpske Vlade Božidar Đelić, nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima i članovima Vlade.

Đelić je rekao da je kolegama iz Crne Gore predočio izmjene i dopune Zakona o državljanstvu Sbije, koji je nedavno usvojen.

’’To znači da će za građane koji imaju crnogorsko državljanstvo a juna prošle godine su imali prijavljeno prebivalište u Srbiji, biti omogućena laka procedura za dobijanje srpskog državljanstva’’, pojasnio je Đelić.

Prema njegovim riječima, na taj način i u skladu sa svim međunarodnim sporazumima, biće omogućeno velikom broju ljudi da dođu do državljanstva, što je veoma važno, kao i da Srbija na može zanemariti činjenicu da su se 32 odsto građana Crne Gore izjasnili kao Srbi.

Kada je riječ o obrazovanju, on je rekao da je Beogradu u interesu da se studenti iz Crne Gore, ako već ne mogu da se školuju u svojoj državi školuju u Srbiji, što je u ekonomskom interesu obje države.

Osvrćući se na pitanje Kosova, on je ponovio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost, ‘’ne samo zbog Srbije već i regiona, jer bi to bilo korak nazad i potencijalni rizik za njegovu stabilnost’’.

On je naveo da bi u Srbiji voljeli da, kao što dobijaju podršku nekih zemalja pa i članica Savjeta bezbjednosti, to isto uradi i Crna Gora u vezi sa državnom politikom oko Kosova.

Odgovarajući na pitanje da li je dobio podršku od predsjednika i premijera Crne Gore, Đelić je rekao da je »njihovo stanovište da će Crna Gora oko tog pitanja sačuvati formu neutralnosti i neće se izjašnjavati«.

’’Pozitivno je da Vlada Crne Gore podržava kompromisno rješenje i da se nada da će ono biti postignuto u okviru Ujedinjenih nacija’’, napomenuo je Đelić.

Potpredsjednica Vlade Crne Gore Gordana Đurović navela je da je i za Srbiju i za Crnu Goru oblast evropskih integracija strateški prioritet, proces koji usmjerava i dinamiku ukupnih demokratskih i ekonomskih reformi u društvu i koji ima snažnu političku podršku.

’’Imamo niz aktivnosti koje nam zajednički predstoje, gdje postoji dosta osnova za koordinaciju i različite oblike saradnje’’, kazala je Đurović.

Ona je navela da će već na prvoj konferenciji koja će biti posvećena evropskim integracijama krajem septembra u Crnoj Gori, biti promovisan princip regionalne saradnje u toj oblasti.

Kada je riječ o pregovorima o dvojnom državljanstvu, ona je rekla da je pred Crnom Gorom prethodno usvajanje ustava i zakona o državljanstvu, nakon čega se može pregovarati i o tom pitanju.

Kada je riječ o Kosovu, ona je istakla da je član Vlade Crne Gore, čiji je zvanični stav jasan:

‘’Ono što je potvrđeno je da će Crna Gora apsolutno poštovati sve međunarodne sporazume i odluke Savjeta bezbjednosti. To je u ovom momentu dovoljno velika podrška’’, istakla je Đurović.

XS
SM
MD
LG