Linkovi

Predsednik Buš saopštio da će staviti veto na predlog domaćeg budžeta


Predsednik Buš je saopštio da će staviti veto na predlog domaćeg budžeta, ako opozicione Demokrate budu htele da potroše više novca nego što je on zatražio. Demokrate smatraju da predsednik ne čini dovoljno za bezbednost zemlje.

Predsednik Buš kaže da je došao trenutak za testiranje opozicionih Demokrata, šest meseci otkako su uspostavili kontrolu nad oba doma Kongresa. On je zatražio akciju u pogledu desetak federalnih budžetskih predloga pre kongresog odmora idućeg meseca. Predsednik Buš je rekao da Demokrate mogu da dokažu da su za otvorenu i transparentnu vladavinu tako što će na vreme da odobore svaki od tih zakonskih predloga.

«Fiskalna godina se završava 30. septembra. Ako ne uspeju da završe posao koji je neophodan da se ovi važni zakonski predlozi usvoje pre kraja fiskalne godine, Demokrate neće uspeti da ispune svoju obavezu da donose teške odluke i mudro troše narodni novac.»

Buš je ukazao da njegovi politički protivnici žele da ukinu njegovo rekordno smanjenje poreza i kontrolisanje domaćih troškova, strategiju koja je stvorila ekonomiju koju ceo svet gleda sa zavišću.

Međutim, anketa koju je početkom meseca sproveo magazin «Njuzvik», pokazuje da svega 26% Amerikanaca odobrava način na koji predsednik obavlja svoj posao. U prošlomesečnoj anketi istog magazina, 25 odsto Amerikanaca je odobrilo način na koji Kongres obavlja posao. Tako mala popularnost predsednika se povezuje sa ratom u Iraku.

U odgovoru demokrata, bivši kongresmen Tom Remer je rekao da rat smanjuje bezbednost Amerike, jer stvara nov naraštaj džihadista. Remer, koji je bio član dvostranačke komisije koja je istraživala terorističke napade 2001, smatra da predsednik Buš nije učinio dovoljno u pogledu ispunjenja preporuka te komisije.

«Gotovo šest godina posle 11. septembra, i dalje nismo bezbedni koliko je potrebno i koliko bi trebalo da budemo. Al Kaida jača, a naša strategija ne drži korak sa tim.»

Demokrate u oba kongresna doma su usvojile predloge kojim se preostale preporuke komisije pretvaraju u zakonsku obavezu, ali dve usvojene verzije tek treba da se usaglase u jedinstven zakonski predlog. Predsednik Buš preti da će uložiti veto na takav predlog, delimično i zbog toga što sadrži odrednice o uspostavljanju jednog nezavisnog saveta za privatnost i građanske slobode. Bela kuća tvrdi da bi to predstavljalo kršenje predsednikove moći da upravlja izvršnom granom vlasti i obavlja svoje ustavne dužnosti.

XS
SM
MD
LG