Linkovi

Na ceremoniji u Lisabonu proglašeno sedam novih svetskih čuda


Veliki kineski zid, grad Petra u Jordanu, statua Hrista Spasitelja u Rio de Ženeiru, Maču Pikču u Peruu, piramida u Čičen Ici u Meksiku, Koloseum u Rimu i Tadž Mahal u Indiji proglašeni su novim svetskim čudima glasovima više od 100 miliona ljudi širom sveta.

Organizacija "Novih 7 čuda" Švajcarca Bernara Vebera organizovala je 1999. godine glasanje putem interneta i SMS poruka za izbor novih sedam svetskih čuda. Iako se glasalo šest godina, većina glasova je pristigla u proteklih nekoliko meseci. Od početka glasanja iz celog sveta je pristiglo skoro 200 nominacija za nova čuda, ali je početkom ove godine lista sužena na 21 predlog.

Među predlozima su se našli i Akropolj u Atini, statue na Uskršnjim ostrvima, Angkor u Kamodži, Aja Sofija u Istanbulu i Kremlj u Rusiji.

Nova svetska čuda proglašena su u Lisabonu na ceremoniji na kojoj su, između ostalih, učestvovali američka glumica Hilari Svonk, indijska glumica Bipaša Basu i britanski glumac Ben Kinglsi, a nastupali su i Dženifer Lopez i Hoze Kareras.

Od glasanja se, međutim, distancirao UNESKO, organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu, koja redovno dopunujuje listu svetske baštine, uz ocenu da lista odražava mišljenje samo onih koji su glasali.

Prema rečima Vebera, cilj kampanje je da ohrabri kulturnu različitost podržavanjem, očuvanjem i restauracijom spomenika, kao i da inspiriše ljude da cene kultruno nasledstvo.

Njegova fondacija je saopštila da će iskoristi 50 odsto prikupljenih sredstava za finasiranje restauraciju kulturne baštine širom sveta, a jedan od ciljeva je da se ponovo izgrade Budine staute u Bamijanu u Avganistanu koje su 2000. godine uništili Talibani.

Veber je rekao da danas započinje novu kampanju za izbor sedam prirodnih čuda sveta. Od tradicionalnih sedam svetskih čuda, u koje spadaju Viseći vrtovi u Vavilonu, statua Zavsa na Olimpu, hram Artremide u Efesu, Mauzolej iz Halikarnasa, Kolos sa Rodosa, Svetionik u Aleksandriji i piramide u Gizi, današnje generacije se mogu diviti samo čudu u Egiptu.

XS
SM
MD
LG