Linkovi

Kod Crvene džamije poginuo komandant specijalnih pakistanskih snaga


Komandant specijalnih pakistanskih snaga poginuo je jutros dok je vojska pravila otvore u zidu Crvene džamije u Islamabadu u koju su se povukli radikalni islamski aktivisti. Specijalci su eksplozivom pravili otvore u zidu koji okružuje džamiju u nadi da će tako omogučiti da pobegnu stotine žena i dece, za koje vlasti tvrde da ih aktivisti drže kao taoce.

Aktivisti su na vojsu pucali iz dvorišta u kome se nalaze džamija i verska škola za devojčice i ubili komandanta vladinih snaga, rekao je portparol vojske Vahid Aršad. Stotine vojnika od utorka opkoljavaju džamiju Lal Masdžid, poznatu kao Crvena džamija, kada su se naoružani studenti i snage bezbednosti sukobili posle višemesečnih napetosti.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao je u subotu da aktivisti i njihov lider nemaju drugog izbora nego da se predaju i da će, ukoliko to ne učine, biti ubijeni. Snage bezbednosti nisu napale samu džamiju iz straha da bi to ugrozilo bezbednost stotina žena i dece za koje vlasti kažu da ih aktivisti drže kao žive štitove. Umesto sveobuhvatnog napada, pakistanske snage prave otvore u zidu kako bi osobama koje se u džamiji nalaze kao taoci, mogle bezbedno da pobegnu iz džamije. Noćas su se čuli pucnji a oko 20 minuta kasnije ođeknule su i tri jače eksplozije dok su snage pravile otvore u zidu.

Najmanje 19 osoba je poginulo od utorka kada su počeli sukobi pakistanskih snaga i pristalica radikalnog sveštenika na čelu džamije, protalibanski orijentisanog Abdula Rašida Gazija. Gazi tvrdi da je u džamiji ubijeno najmanje 80 ljudi, što vlasti demantuju. Odbijajući da se preda, Gazi je rekao da će on i njegove pristalice radije postati "mučenici". Odbacio je i navode da u džamiji drži žene i decu kao žive štitove.

Crvena džamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporište protivnika Perveza Mušarafa koji podržava američku kampanju protiv terorizma. Od kako su počeli sukobi, oko 1.200 studenata je napustilo džamiju. Zvaničnici ne znaju koliko se ljudi i dalje nalazi u zdanju ali veruju da bi moglo da ih bude i do 2.000.

XS
SM
MD
LG