Linkovi

Šef UNMIK-a na Kosovu Joahim Riker pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun upozoriće danas Savet bezbednosti u Njujorku da dalje odlaganje rešavanja statusa Kosova negativno utiče na celokupnu političku i bezbednosnu situaciju u pokrajini. Predmet rasprave Saveta bezbednosti biće redovni, tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN i šefa Unmika Joahima Rikera.

„Iako je broj ozbiljnih međunacionalnih incidenata tokom protekla tri meseca ostao na niskom nivou, politička nesigurnost negativno utiče na srpsku zajednicu”, naveo je generalni sekretar UN na internet-stranici svetske organizacije.

„Predlog rešenja Martija Ahtisarija sadrži prave elemente za održivo rešenje budućeg statusa Kosova, uključujući i nastavak međunarodnog nadzora”, ocenio je Ban. On je pozdravio odluku EU „da preuzme vodeću ulogu u budućem međunarodnom prisustvu na Kosovu". Prema Ahtisarijevom predlogu, EU će preuzeti nadzor nad radom kosmetskih institucija i sudstva, dok će snage NATO nastaviti da se brinu o bezbednosti u pokrajini.

Po Banu i ambasadoru Rikeru, u poslednja tri meseca nisu beleženi teži incidenti, bar kad je u pitanju sloboda kretanja Srba ili Roma koji se smatraju najugroženijim na Kosmetu. Navodeći najveće izazove s kojima su se snage reda suočile prethodnih meseci, Riker i Ban su naveli demonstracije pokreta za samoopredeljenje u kojima su od posledica ranjavanja gumenim mecima u aprilu poginula dvojica učesnika protesta, minobacački napad na manastir Visoki Dečani u martu i atentat na šefa kosmetskih telekomunikacija u aprilu. Zvaničnici UN su u izveštaju naveli da je broj izbeglih Srba koji su se vratili na Kosmet mali, ali da ozbiljniji povratak ugrožava nedostatak ekonomskih perspektiva, nerešena imovinska pitanja i osećaj nesigurnosti.

Očekuje se da će na sednici ambasador Riker posebno upozoriti predstavnike 15. zemalja-članica Saveta bezbednosti UN na sve nepovoljniji položaj Unmika, zbog povećanja napetosti u pokrajini usled nezadovoljstva tamošnjih Albanaca zbog odlaganja rešavanja statusa Kosmeta. On će zatražiti ubrzanu akciju Saveta bezbednosti na donošenju nove rezolucije o Kosmetu.

Pregovori o novoj rezoluciji o Kosovu, posle četiri američko-evropska predloga, zapali su u ćorsokak zbog suštinskog neslaganja Zapada i Rusije oko načina rešavanja problema.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija predvode grupu zapadnih zemalja, koje smatraju da je plan izaslanika UN-a Martija Ahtisarija dobro rešenje kosovske krize, insistirajući da se na nezadovoljstvo kosovskih Albanaca sporošću procesa odgovori brzim donošenjem nove rezolucije u Savetu bezbednosti. Poslednji, četvrti predlog rezolucije koji su načinili SAD i članice Evropske unije, predviđa nastavak pregovora Srbije i kosovskih Albanaca za još 120 dana i automatsko prihvatanje Ahtisarijevog plana, ukoliko nova runda razgovora ne rezultira značajnijim pomacima. Rusija je takvo rešenje odmah odbacila, napominjući da oročavanje novih pregovora, kao i prejudiciranje ishoda, neće pomoći da dve strane, postignu dogovor.

Zapad je zato pokrenuo još jedan krug pregovora o rezoluciji, predlažući produžavanje trajanja pregovora sa 120 na 150 dana, ali i menjajući definiciju ishoda kraja pregovora i sprovođenja Ahtisarijevog plana. Diplomate zapadnih država još nisu uspeli da odgovore na jednu od suštinskih zamerki Moskve, koja se odnosi na ukidanje svih prethodnih rezolucija Saveta bezbednosti UN. To je najžešća tačku spoticanja Rusije i Zapada, jer bi ukidanje Rezolucije 1244 otvorilo vrata promeni statusa Kosova, odnosno proglašavanju "nadgledane nezavisnosti", čemu se Moskva i Beograd snažno protive.

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova prete

Organizacija veterana Oslobodilačke vojske Kosova poručila je pregovaračkom timu da ne prihvati odgađanje kosovskog statusa i nove pregovore, upozoravajući da će u suprotnom delovati kao "vojnici OVK".

"Pregovarački tim ni u kom slučaju ne treba da prizna odgađanje niti nove pregovore, koji donose nove rizike", saopšteno je iz te organizacije.

Od međunarodnih institucija je zatraženo da ne postanu prepreka za rešavanje političkog statusa Kosova.

"U suprotnom, mi, veterani rata OVK, bićemo prisiljeni da delujemo kao vojnici OVK, a posledice će snositi institucije", upozorava ta organizacija.

Predsednik organizacije Faik Fazliu nije hteo opširnije da komentariše saopštenje, ali je rekao da su veterani tražili da se tokom naredne nedelje sastanu sa članovima pregovaračkog tima Kosova.

Zdravko Ponoš: Vojska sluša samo naređenja vlasti

Pred sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljeni izveštaji o radu UNMIK i sprovođenju standarda, zvaničnici vlasti u Beogradu izražavaju nezadovoljstvo stanjem na Kosovu. Povodom izjave generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna da dalje odlaganje rešavanja statusa Kosova negativno utiče na političku i bezbednosnu situaciju u pokrajini, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković ocenio je da političku i bezbednosnu stuaciju u regionu i pokrajini može da ugrozi narušavanje međunarodnog prava i brzo rešenje statusa Kosova. Bezbednosna situacija na Kosovu nije ni danas sjajna, kaže Proroković.

Reakcija zvaničnika vlasti u Beogradu bilo je i povodom izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida da Srbija treba da bira između Evropske unije i Kosova. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija samo sa Kosovom može da uđe u Evropsku uniju i u ime Vlade pozvao Sjedinjene Američke Države da striktno poštuju međunarodno priznate granice i teritorijalnu celovitost Srbije.

Vojska Srbije će, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, reagovati kako joj naredi legitimno izabrana vlast, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

"Elementarna stvar u demokratijama u odnosu vojnik-građanin-država je da vojnik sprovodi odbrambenu politiku vlasti koju su izabrali građani", objasnio je Ponoš i naglasio da država ima monopol nad primenom sile, a posebno vojne.

On je naveo da vojska nema pravo da vodi samostalnu politiku, ukazavši da onaj kome je država poverila oružje mora biti u stanju da kontroliše emocije. Govoreći o učešću vojske u privođenju pravdi haških begunaca, Ponoš je ukazao da vojna policija po nalogu ministra odbrane proverava sve objekte širom Srbije.

"Do sada nije pronašla nikakve tragove koji bi ukazivali na to da tamo boravi ili je boravio neko od haških begunaca", naveo je Ponoš.

On je rekao da provere još traju i ukazao da ljudi angažovani u tim operacijama ne znaju koji objekat će proveravati do momenta polaska u akciju.

XS
SM
MD
LG