Linkovi

Švajcarac Rože Federer peti put uzastopno osvojio Vimbldon


Najbolji teniser sveta Švajcarac Rože Federer peti put uzastopno osvojio je Vimbldon, pošto je u finalu, posle velike borbe, savladao Španca Rafaela Nadala sa 3:2, po setovima 7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2. Federer se ovim rezultatom izjednačio sa najuspešnijim teniserom u istoriji Vimbldona Bjernom Borgom, koji je gospodario londonskom travom od 1976. do 1980. godine. Početak teniskog duela divova pripao je Federeru koji je mnogo kncentrisanije ušao u meč.

Već u drugom gemu Švajcarac je napravio brejk i poveo sa 2:0, a potom i sa 3:0. Tada je izgledalo da će "broj 1" imati lak posao do kraja seta, ali... Nadal je u narednom gemu vratio brejk, a onda stigao i do izjednačenja - 3:3. Do kraja prvog seta obojica tenisera sačuvala su svoj servis i došlo se do taj brejka, u kojem je Federer na startu poveo sa 4:1, Nadal se vratio kod 6:6, ali je Švajcarac na kraju trijumfovao sa 9:7. Iako je drugi set obilovao izjednačenom igrom, bilo je očigledno da je Nadal preuzeo inicijativu.

U desetom gemu, pri vodjstvu od 5:4, Nadal je konačno uspeo da oduzme protivniku servis i da u velikom stilu okonča drugi set i stigne do izjednačenja. Slična situacija bila je i u trečem setu, budući da su i Nadal i Federer čuvali svoj servis i opet je odluka morala da padne u taj brejku. Kao i u prvom setu, švajcarski teniser je već na početku napravio mini brejk i poveo sa 3:1, a kasnije je tu prednost povećao i trijumfovao rezultatom 7:3. Već u prvom gemu četvrtog seta, Španac je napravio brejk, zatim poveo sa 2:0, a kada je posle još jednog brejka stigao do 3:0 bilo je evidentno da će lako odvesti meč u peti set. Do kraja četvrtog dela meča Nadal je sjajnom igrom sačuvao veliku prednost i na kraju slavio sa 6:2.

U odlučujućem 5 setu, Federer je poveo 1:0, usledilo je izjednačenje, a u narednom gemu Nadal je propustio dve brejk lopte. Španac je potom izjednačio na 2:2, a u petom gemu ponovo je imao dve lopte za brejk, ali je Federer odličnim servisima ponovo došao do vodjstva. Kazna za promašaje Nadala je stigla u sledećem gemu, kada je Federer iz neverovatnih situacija pogadjao linije i na kraju stigao do brejka i vodjstva od 4:2. Švajcarac je naredni gem dobio sa 40:0, a nakon velike borbe u osmom gemu i nekoliko neverovatnih poena, Federer je stigao do pobede.

XS
SM
MD
LG