Linkovi

Više stotina srebreničana krenula na Marš mira - put slobode


Više stotina srebreničana i njihovih prijatelja iz BiH i svijeta danas je iz sela Nezuk kod Sapne krenula na Marš mira - put slobode.

U naredna četiri dana, u znak sjećanja na preko 7 hiljada srebreničana likvidiranih u julu 1995. godine, nakon što su snage Vojske bosanskih Srba zauzeli Srebrenicu, ovi ljudi preći će do Potočara 105 kilometara istim putem kojim su se stanovnici ovog grada probili na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Prvog dana učesnici Marša prepješačili su 12 kilometara od Neuka kod Sapne do Crnog Vrha, što je prva dionica njihovog trodnevnog puta do Potočara.

Kolona se zaustavila na Crnom Vrhu kako bi obišla lokalitet masovne grobnice pronađene 2003. godine . Prema riječima šefa tuzlanskog tima Komisije za traženje nestalih lica Federacije BiH Murata Hurtića iz te masovne grobnice ekshumirano 629 posmrtnih ostataka srebreničana, od kojih je kompletno bilo 481 tijelo.

"Dugo smo tragali za ovom masovnom grobnicom, koja je dugačka oko 40 metara, duboka pet, a široka oko četiri metra", podsjetio je Hurtić tokom časa istorije koji je održan na Crnom Vrhu.

Jedan od učesnika "Marša mira" je i predsjednik SDA Sulejman Tihić, a bezbjedno kretanje kolone osiguravaju pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH. Na komemoraciji 11. jula u Potočarima biće sahranjeni posmrtni ostaci 464 žrtve genocida.

XS
SM
MD
LG