Linkovi

Dubrovnik: Srbija u sledećoj grupi kandidata za NATO i Evropsku uniju


Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je danas da je teško bez Srbije zamisliti slijedeću grupu kandidata za ulazak u NATO i Evropsku uniju, kao što ni regionalni razvoj nije moguć bez rješenja pitanja Kosova.

On je otvorio drugi dan „Croatia summit-a“ o budućnosti jugoistočne Evrope na kojem učestvuje osam predsjednika država i vlada regiona i na različitim nivoima predstavnici 40 država Evrope i svijeta.

Sanader smatra da je u interesu cijele Evrope da na idućem samitu NATO-a u Bukureštu napreduju članice Američko-jadranske povelje Hrvatska, Makedonija i Albanija, a druge zemlje regiona u reformama i ispunjavanju uslova za članstvo u evroatlantskoj mreži sigurnosti.

„Hrvatska, o kojoj se govori kao o najnaprednijoj zemlji, zagovaraće njihovo primanje u NATO“, kazao je Sanader, dodajući da se Sjeverno-atlantski savez prepoznaje kao najbolji okvir za politički i ekonomski razvoj.

Zamjenik američkog državnog sekretara Danijel Frid nada se da će JIE u idućoj deceniji postati ono što je u prošloj postala centralna - srce evropskih institucija.

„Najveća prepreka tome je stanje na Kosovu“, kazao je Frid i dodao da je status kvo neodrživ.

Nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost u administraciji bivšeg američkog predsjednika Džimija Kartera, Zbignjev Brezinski, smatra da je proširenje EU i NATO istorijski proces, usmjeren na širenje civilizacije, mira i društvenog razvoja.

On smatra da bi cijeli region trebalo da bude uključen u transatlantsku zajednicu, a rješenje za Balkan vidi u „skandinavizaciji“ kao istorijskom procesu u kojem region pogođen dugogodišnjim ratovima postaje prostor miroljubive saradnje i napretka.

XS
SM
MD
LG