Linkovi

Održano devet koncerata pod nazivom Live Earth "Spasimo zemlju"


Koncertom u Sidneju, počela je akcija "Spasimo Zemlju", u okviru koje je u subotu na svim kontinentima održano devet koncerata pod nazivom "Live Earth" kojima bi trebalo da se ukaže na opasnost od globalnog zagrevanja.

Na koncertima su nastupila poznata muzička imena, kao što su Madona, Leni Kravic, Bon Jovi, Duran Duran i Šeril Krou. Projekat "Spasimo Zemlju" lansirao je bivši američki potpredsednik Al Gor, u saradnji sa filmskom zvezdom Kameron Dijaz.

Organizatori projekta nadaju se da će putem televizije, radija, filma i interneta, koji će prenositi 24-časovni koncert, dopreti do oko dve milijarde ljudi u svim krajevima planete.

Posle Sidneja, kampanja je nastavljena u Tokiju, nakon kojeg su usledili koncerti u Šangaju, Hamburgu, Londonu, Johanesburgu, Njujorku i Rio de Žanejru, uz naknadno najavljen koncert u Vašingtonu. Jedna amaterska grupa održaće istim povodom koncert u britanskoj naučnoj stanici na Antarktiku. U okviru kampanje, u 129 zemalja sveta održaće se oko 7.000 manifestacija. Koncert u Istanbulu otkazan je iz bezbednosnih razloga.

I Srbija se uključila u svetsku ekološku kampanju "Spasimo zemlju"

I Srbija se uključila u 24-časovnu svetsku ekološku kampanju "Spasimo zemlju" kulturno-umetničkim programom "Rimska noć", koji se održava na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca. Ministar ekologije Saša Dragin kaže da zagrevanje Planete predstavlja jedna od najvećih problema današnjice i ako se ne zaustavi posledice bi mogle biti vidljive već za pedeset godina širom Planete. Koncertima koji se održavaju širom sveta i kojima bi trebal da se ukaže na opasnost od globalnog zagrevanja Srbija se pridružila kulturno-umetničkim programom "Rimska noć" na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca. Taj lokalitet izabran je kako bi povezao ljude iz arheologije, ekologije i umetnosti. U programu „Rimska noć“ su, pored ostalog, predstavnici diplomatskog kora i sadašnji i bivši rektori i prorektori Univerziteta u Beogradu u rimskom togama i dvokolicama prodefilovali do glavne bine u Viminacijumu, a u muzičkom delu nastupila je grupa "Van Gog" i nekadašnji bubnjar grupe "Ekatarina Velika" Ivan Firči.

XS
SM
MD
LG