Linkovi

Haptička rukavica: Trodimenzionalne slike koje mogu i da se opipaju


Trodimenzionalne slike daju iluziju da snimljeni objekat postoji u prostoru ispred posmatrača, ali sada se neko setio kako da tome doda i iluziju čula dodira.

Istraživači japanske firme NTT konstruisali su uređaj koji omogućava da se trodimenzionalni objekat praktično i opipa. Tajna je u specijalnoj, takozvanoj ”haptičkoj“ rukavici. Takva rukavica konstruisana je još pedesetih godina u američkoj nacionalnoj laboratoriji Argon, za daljinsko rukovanje radioaktivnim supstancama, putem ”haptičkih teleoperacija.“ Jednostavan haptički uređaj je i džojstik ili neki drugi kontroler za kompjuterske igrice, koji pruža izvestan otpor u zavisnosti od prividne sile na koju nailazi igrač. Na primer, volan i papučice u kompjuterskoj igrici sa automobilskim trkama pružaju otpor, pa igrač ima osećaj da zaista upravlja automobilom.

Slično tome, haptička rukavica firme NTT ima ugrađene mehaničke aktuatore koji vrše pritisak na određene delove prstiju i šake. Na taj način, osoba koja ima rukavicu može da se prividno rukuje sa nečijom šakom čiju trodimenzionalnu sliku posmatra na ekranu. Preciznost je, kažu, tako dobra da se prilikom razdvajanja šaka oseti čak i karakteristični blagi trzaj. Kako je još u eksperimentalnoj fazi, haptička rukavica je još pomalo glomazna i mehanički spojena sa konzolom, ali konstruktori već predviđaju njenu širu upotrebu, na primer u muzejima, gde bi omogućila posetiocima da opipavaju eksponate isuviše osetljive za istinsko dodirivanje.

XS
SM
MD
LG