Linkovi

Vuk Jeremić: Crnu Goru i Srbiju očekuje zajednička evropska perspektiva


Crnu Goru i Srbiju očekuje bolja budućnost međusobnih odnosa i zajednička evropska perspektiva, ocijenili su danas šefovi diplomatije Milan Roćen i Vuk Jeremić. Šef srpske diplomatije razgovarao je danas u Podgorici sa najvišim crnogorskim zvaničnicima

Crnogorski šef diplomatije rekao je da su odnosi Srbije i Crne Gore daleko bolji nego što se ponekad stiče utisak u javnosti, na osnovu izjava političkih lidera ili izvještavanja pojedinih medija.

“Najbolji odnosi Srbije i Crne Gore, kroz istoriju, bil su onda kada su obje bile nezavisne države”, istakao je Roćen.

Zajednička istorijska prošlost i ekonomska i rođačka isprepletanost veoma su dobra osnova za zajedničke strateške evropske i evroatlanskse ciljeve, istakao je Roćen. On je rekao da dolazak šefa srpske diplomatije u Crnu Goru ima i istorijsku simboliku jer je Jeremić…

‘’…prvi ministar inostranih poslova Srbije koji poslije 100 godina posjećuje Crnu Goru’’.

Jeremić je kazao da zajednička istorija predstavlja dobro tle za izgradnju najboljih mogućih bilateralnih odnosa i budućeg zajedništva u institucijama kojima Crna Gora i Srbija teže, prije svega Evropskoj uniji:

‘’Od odnosa Srbije i Crne Gore umnogome zavisi stabilnost čitavog regiona. Prema tome, imamo posebnu odgovornost u tom smislu i saglasili smo se da otvorimo čitav niz pitanja u smislu institucionalizacije odnosa, potpisivanja sporazuma…’’

Sagaovornici su dosta vremena posvetili i odnosu prema problemu Kosova. Roćen je ponovio već mnogo puta izrečeni odnos Crne Gore prema tom problemu i podsjetio da u Crnoj Gori složno žive i Srbi i Albanci:

‘’Od Crne Gore ne zavisi rješenje kosovskog problema. Ako bi zavisilo od Crne Gore i svrstavanja na jednu stranu, mi bi se vrlo brzo svrstali’’.

Jeremić je ponovio da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju i istakao da Srbija od svih država u regionu očekuje uzdržanost, naglašavajući da se Beograd zalaže za nastavak pregvora:

‘’Mogu da kažem da sam se saglasio sa kolegom Roćenom da bi unilateralni akti doprineli nestablinosti, a ne stabilnosti kojoj zajednički težimo’’.

Roćen i Jeremić potpisali su Sporazum između vlada Crne Gore i Srbije o principima i proceduri za primjenu Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja.

Sagovornici su potencirali značaj ekonomske saradnje i dogovorili da Srbija nastavi da pruža konzularne usluge građanima Crne Gore u onim zemljama u kojima Crna Gora nema svoja diplomatska predstavništva.

Jeremić će razgovarao i sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Željkom Šturanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i ministrom odbrane Borom Vučinićem.

XS
SM
MD
LG