Linkovi

U Australiji nove racije u vezi sa neuspelim terorističkim napadima u Britaniji


Policija u Australiji pretražila je dve bolnice na zapadu zemlje, u vezi sa istragom koja se vodi protiv organizatora neuspeluh napada automobilima bombama, prošle nedelje u Londonu i Glazgovu. Komesar Federalne policije, Mik Kilti, rekao je da je u današnjoj akciji u dve bolnice u Pertu i gradu Kalgurliju, u kome se nalazi rudnik zlata, zaplenjen računar i određeni materijal.

Racije na zapadu Australije usledile su pošto je u istočnom gradu Brisbejnu, uhapšen jedan lekar indijskog porijekla. Mohamed Hanif jedan je od osam lekara i radnika britanske zdravstvene službe koji se sumnjiči za učešće u zaveri. Hanif je jedini uhapšen i pritvoren van Britanije.

Istraga australijske policije proširila se i na treću federalnu državu – Novi Južni Vels – gde je danas saslušano nekoliko lekara.

Muslimani u Britaniji se ogradjuju od napada

Muslimanske grupe u Velikoj Britaniji su, reagujući na napade u Londonu i Glazgovu, pokrenule kampanju, ističući da se terorizam ne sprovodi "u njihovo ime" i da je u suprotnosti sa učenjima islama. Koalicija Ujedinjeni muslimani pozdravila je "hrabrost" britanskih interventnih službi i pozdravila "mirnu i adekvatnu" reakciju vlade na krizu.

Postavljajući svoju poruku na veb sajt, oni su podsetili na reči iz Kurana:

"Ko god ubije nevinog čoveka, kao da je ubio čitavo čovečanstvo. I ko god spasi nekog, kao da je spasao čitavo čovečanstvo".

Britanska policija je, u medjuvremenu, uhapsila osmog osumnjičenog posle subotnjeg napada na aerodrom u Glazgovu i dva neuspela napada automobilima-bombama u petak u Londonu.

XS
SM
MD
LG