Linkovi

Brat uhapšenog imama Crvene džamije odbio da se bezuslovno preda


Brat uhapšenog imama Crvene džamije u Islamabadu, koja se već treći dan nalazi pod opsadom pakistanskih bezbednosnih snaga, Abdul Rašid Gazi odbio je da se bezuslovno preda, upozoravajući da su on u njegovi sledbenici spremni da "umru za veru".

"Nećemo se predati. Umrećemo kao mučenici, ali nećemo da se predamo", rekao je Gazi, koji se sa bratom Abdulom Azizom nalazio na čelu radikalnog verskog pokreta Lal Masdžid.

Treći dan opsade prošao je u sporadičnoj pucnjavi i eksplozijama u blizini džamije, pakistanske bezbednosne snage uzdržavaju se od konačnog obračuna koji bi imao fatalne posledice. Zvanični Islamabad smatra da bi takav rasplet dogadjaja naškodio predsedniku Pervezu Mušarafu, koji je i vrhovni komandant vojske, i da upad u džamiju neće biti opcija predsednikove administracije, bar dok su žene i deca unutar verskog objekta. Prema prvim izveštajima, u jutrošnjoj pucnjavi nije bilo povredjenih, a nepoznato je i ko je prvi otvorio vatru.

U neposrednoj blizine džamije, oko koje je postavljena bodljikava žica, i dalje su rasporedjeni naoružani vojnici koji onemogućavaju novinarima da pridju džamiji. Vojnici, u nastojanju da izdejstvuju predaju preostalih u džamiji i izbegnu sukob sa velikim brojem žrtava, pokušavaju da eksplozijama naprave rupe u zidu zgrada u kompleksu džamije i dodju do žena i dece, čiji se tačan broj ne zna.Radikalni sveštenici i učenici traže da se u Islamabadu uspostavi talibanski stil života koji podrazumeva radikalne islamske vrednosti po šerijatskom zakonu.

XS
SM
MD
LG