Linkovi

Baroso: Budućnost Srbije je uz Evropu- nije uz Rusiju, niti uz Ameriku


Današnji susreti predsednika Tadića u Briselu rezultirali ru snažnom evropskom podrškom približavanju Srbije institucijama Unije i provodjenju ukupnih reformi. Medjutim, kada je reč o Kosovu, suštinka razlika u stavovima i dalje stoji - Brisel podržava plan Ahtisarija, Beograd se protivi bilo kakvom vidu nezavisnosti Kosova.

Srbija ima strateški cilj da ukloni sve prepreke koje stoje na ostvarivanju pune saradnje sa Hagom- to znai i interes da Ratko Mladić do kraja gdine bude uhapšen i prebačen u haški pritvor, potvrdio je danas predsednik Srbije, Boris Tadić, nakon susreta sa predsednikom Evropske komisije, Manuelom Barosom. Zvanični Beograd je takodje spreman i za nastavak razgovora o Kosovu, s tim da, naglašava predsednik Tadić, ne prihvata plan specijalnog izaslanika Ahtisarija.

Za neke je činjenica da se Srbija sve više okreće Rusiji a da kosovski Albanci traže saveznika u Americi, jasan dokaz da Brisel gubi konce iz ruku- na takvu konstataciju predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso odgovara:

" Iskreno, budućnost Srbije je uz Evropu- nije uz Rusiju, niti uz Ameriku, da to bude jasno. Naravno, dobro je da Srbija razvija dobre veze sa Rusijom i Amerikom, to je prirodno i tome se nećemo protiviti, naprotiv. Ali budućnost Srbije, kako mi to vidimo, i kako mi se čini da je vidi predsednik Tadić, je u okviru EU. Zato mislim da je u interesu Srbije da reši sve probleme koje ima sa nama, tako da jednog dana možemo imati Srbiju kao punopravnog člana Unije, sa svim prednostima koje to nosi svim njenim stanovnicima, pogotovo mladima. Mislim da mladi ljudi u Srbiji ne bi bili stretni da vide zemlju zagledanu u nacionalističku prošlost. Što se tiče Evrope, ona dobro stoji - imamo demokratije, nema ratova. Evropa želi da vidi i uspeh u procesu proširenja. Naš cilj je da jednog dana imamo države Balkana kao članice Unije. Problemi koji postoje, postoje na Balkanu, ne u Uniji i ja ne bih menjao naše problema za balkanske. Ono šta mi pokušavamo je da pomognemo tim državama da što lakše i brže postanu naše članice".

Predsednik Evropske komisije je naglasio da Brisel ne povezuje pregovore sa Beogradom sa procesom rešavanja kosovskog pitanja. Medjutim, on kaže da na strateškom planu odnosa Unije i Srbije to može da stvori probleme i oteža pristupanje zelje Evropskoj uniji. Nakon ovog susreta, predsednik Tadić se sastao i sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom , a nakon susreta je saopšteno da je i ovaj put podržano evropsko opredeljenje vlasti u Beogradu i naglašene jasne perspektive uz prethodno ispunjavanje poznatih uslova.

XS
SM
MD
LG