Linkovi

General Rik Linč upozorava da bi prevremeno povlačenje moglo da izazove  ”haos“


U jeku rastućeg pritiska Kongresa da ove godine počne povlačenje američkih snaga iz Iraka, general-potpukovnik Rik Linč upozorava da bi prevremeno povlačenje moglo da izazove ”haos“.

I dok je pažnja Vašingtona fokusirana na izveštaje o napretku koje administracija predsednika Buša mora da pruži Kongresu sredinom jula i sredinom septembra, vojni komandanti apeluju na političare da im daju potrebno vreme kako bi nova strategija u Iraku mogla da funkcioniše. Sada se oglasio i general-potpukovnik Rik Linč komandant koalicionih snaga južno od Bagdada:

”Potrebne su nam ove snage. One su tu s razlogom i kao takve se i koriste. Biće potrebno neko vreme da situacija sazri. Vremenom ćemo predati stvari u ruke iračkih bezbednosnih snaga i tada ćemo biti spremni za nešto poput povlačenja. Ali to se neće dogoditi uskoro.“

General Linč kaže da će se, ukoliko Kongres nametne povlačenje pre no što iračke snage budu spremne da preuzmu stvari u svoje ruke, pobunjenici vratiti u oblasti koje te snage sada kontrolišu i nastaviti svoje aktivnosti podrške pobunjenicima u Bagdadu.

”Biće to haos. Ove dodatne američke snage nam omogućavaju da se borimo sa neprijateljem na njegovom terenu. Neprijatelj jedino odgovara na silu i mi tu silu sada imamo. Ako te dodatne snage napuste Irak mi ćemo izgubiti tu sposobnost, a iračke snage još nisu spremne da preuzmu kontrolu. Znači, ako se to desi, neprijatelj će početi da zauzima teritoriju, ponovo zasniva pribežišta, te proizvodi eksplozivne naprave da bi ih prenosio u Bagdad, što će dovesti do eskalacije nasilja. Biće to haos.“

U govoru preko satelita iz baze u Iraku, general-potpukovnik Linč je izjavio da su njegove snage, od kako je pre tri nedelje počela tekuća operacija, razbile utičišta pobunjenika, pronašle preko 40 skrovišta za oružje i preko 50 bombi domaće proizvodnje, te očistile od pobunjenika i uspostavile bezbednost u preko hiljadu zgrada. On je takodje izvestio da je pedeset pobunjenika ubijeno i 230 zarobljeno. Neki od njih su čelnici pobunjeničkih snaga. U proteklim nedeljama i drugi američki komandanti su upozorili na opasnost od prevremenog povlačenja iz Iraka. Pre deset dana, general-major Dejna Pitard koji je zadužen za obuku iračkih snaga, izjasnio se protiv ishitrenog povlačenja američkih snaga posle preliminarnog uspeha. Samo nekoliko dana pre toga, drugi po rangu američki komandant, general-pukovnik Rej Odierno je rekao da bi možda tek narednog proleća iračke snage mogle biti spremne da preuzmu komandu od koalicionih snaga. Ovi generali očigledno zastupaju dijametralno različit stav od vodećih republikanskih senatora, koji su proglasili novu bezbednosnu strategiju -- neuspelom. Neki od njih su se priključili demokratama u apelu za početak američkog povlačenja iz Iraka pre kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG