Linkovi

Ruska Duma usvojila nacrta budžeta od 310 milijardi dolara


Ruska Duma, Donji dom Parlamenta, završila je danas svoje prolećno zasedanje usvajanjem nacrta budžeta koji odražava sve veće poverenje u finansijsku stabilnost zemlje.

Budžetski predlog koji je Duma usvojila neće postati zakon sve dok ga ne odobri Savet federacije, odnosno Gornji dom, koji zaseda iduće nedelje. Ali ono štotreba istaći, međutim, jeste činjenica da su članovi Dume odobrili srednjoročni finansijski plan. Potpredsednik Dume, Vladimir Pehtin, kaže da to održava sve veće mogućnosti Rusije da planira unapred.

Pehtin ističe da trogodišnji plan odražava stabilnu ekonomiju i postojani rast. «Sad možemo da planiramo sredstva ne za šest meseci, kao nekada, nego mnogo dugoročnije», kaže Pehtin.

Predlog budžeta se zasniva na predviđenom rastu prihoda od 2008. do 2010. Očekuje se i porast rashoda, sa očekivanim viškovima u prve dve godine. U završnoj godini se predviđa uravnoteženi budžet sa prihodom od 310 milijardi dolara i istovetnim rashodima. Cifra od 310 milijardi dolara je nešto više od 18 odsto predviđenog ruskog bruto proizvoda, koji 2010. treba da dostigne otprilike bilion i sedamsto milijardi dolara. Znatan deo ruskih državnih prihoda dolazi od prodaje nafte i gasa. Međutim, ekonomista Oljeg Zamulin iz moskovske Nove ekonomske škole, kaže da više od polovine vladinih finansija dolazi iz poreze koju plaćaju korporacije i poreze na dohodak.

Zamulin kaže da je porez na dohodak smanjen na 13 odsto i da mnogima više odgovara da zarađuju otvoreno, nego da rade u sivoj ekonomiji, tako da su ljudi voljniji da obelodane svoju zaradu. Zamulin dodaje da vojska, policija i transportni sektor ipak i dalje odnose najveći deo budžeta. Nacrt budžeta predviđa povećanje minimalne nadnice u Rusiji na 90 dolara mesečno od 1. septembra. Ta cifra će u različitim delovima zemlje moći da se poveća, a penzije u naredne dve godine treba da se povećaju za najmanje 65 odsto.

XS
SM
MD
LG