Linkovi

U nedjelju Boing promoviše svoj najnoviji putnički avion «Drimlajner 787»


Za nekoliko dana, sasvim precizno 8. ovog meseca, Kompanija «Boing» će da predstavi svoj najnoviji putnički avion – posle 13 godina. «Drimlajner 787» se smatra najtraženijim i tehnološki najsavršenijim komercijalnim putničkim avionom svih vremena. «Boing» je već dobio više od 600 porudžbina od 45 avioprevoznika, u vrednosti od oko stotinu milijardi dolara. Zbog čega je ova letelica toliko specijalna?

Kompanija «Boing» zasniva svoju budućnost na novom «Drimlajneru 787». Za razliku od najnovije generacije džinovskih letelica kao što je «Erbas A-380», koji prima 550 putnika, 787 je manji. «Drimlajner» je projektovan za 330 putnika, s mogućnošću sletanja na regionalne aerodrome. Manji je, sačinjen je od kompozitnih materijala, pre svega plastičnih. Rendi Tinset iz «Boinga» kaže da «Drimlajner 787» ima sve što traže i putnici i avioindustrija.

«Što se tiče aviokompanija, pokušavamo da smanjimo potrošnju goriva za 20 odsto u odnosu na današnje avione, što je znatna ušteda u ceni da bi kompanije mogle da nastave da donose profit. A što se tiče putnika, nudimo im potpuno nov doživljaj, veće prozore, šire prolaze i sedišta, velike kasete za prtljag, novo svetlo, tako da mogu bolje da se odmore, a čak unosimo neke promene da bismo imali čistiji vazduh», kaže Tinset.

Gaj Noris, koji piše o «Boingu» za časopis «Aviejšn vikli», kaže da je planiranje novog modela počelo pre desetak godina, kada je kompanija trpela finansijske gubitke i zaostatak u proizvodnji. On objašnjava da je «Boing» promenio proces proizvodnje i oko 70 odsto rada prebacio na oko 50 partnerskih kompanija.

«Kombinacija svega toga je ovo što vidimo posle deset godina. Oni sada proizvode ovu letelicu koja je produkt tehnologije 21. veka, sa proizvodnim sistemom koji bi trebalo da izbaci rekordni broj letelica uz rekordnu zaradu», kaže Noris.

Glavni «Boingov» konkurent, «Erbas», možda je trenutno izgubio prednost, ali i on ne sedi skrštenih ruku. I on razvija novu generaciju letelica. Barbara Kraht, iz «Erbasa», kaže da u industriji koja raste po stopi od 4,8 odsto godišnje, na tržištu ima mesta za oba avioproizvođača.

«’Boing 7-8-7’ je svakako veliki proizvod, ali i mi sada imamo ‘330’, dok ‘350’ dolazi u narednoj deceniji. Potrošači u svakom slučaju vole konkurenciju koja je svima korisna», kaže ona.

Bez obzira što prodaja «Drimlajnera 787» ide sjajno i što je neposredna budućnost «Boinga» ispunjena obećanjima, postoje i određene strepnje. Nepredviđeni zastoji u proizvodnji bi mogli da smanje zaradu i letelica, na posletku, tek treba istinski da poleti.

XS
SM
MD
LG