Linkovi

Svetski poslovni lideri obećavaju socijalnu odgovornost


Svetski poslovni lideri obećali su da će se pridržavati kodeksa ponašanja u pogledu ljudskih prava, radnih uslova, zaštite prirodne sredine i borbe protiv korupcije. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Lisa Šlajn, oko hiljadu poslovnih, političkih i lidera gradjanskih i nevladinih organizacija okupilo se u Ženevi na do sada najvećem sastanku u okviru takozvanog “Globalnog dogovora” koji sponzorišu Ujedinjene nacije.

“Globalni dogovor” UN formiran je 2000. godine u odgovor na anti-globalizacijske proteste tokom zasedanja Svetske trgovinske organizacije u Sijetlu. Ta dobrovoljna inicijativa okuplja poslovne kompanije, UN i gradjanske i nevladine organizacije u cilju unapredjenja ljudskih prava, poboljšanja radnih i ekoloških standarda i borbe protiv korupcije. Više od četiri hiljade kompanija i drugih organizacija učestvuje u tom medjunarodnom etičkom pokretu koji je pokrenula svetska organizacija.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun, izjavio je da poslovne kompanije shvataju da društva moraju da budu zdrava da bi tržište moglo da napreduje.

«Nažalost, u mnogim delovima sveta to još nije slučaj. Putem globalnog dogovora kompanije imaju mogućnost da pomognu da globalizacija donese dobrobiti većem broju ljudi, uključujući i siromašne.»

Direktor brazilske naftne kompanije Petrobras, Žoze Seržio Gabrieli de Azevedo, kaže da njegova firma ozbiljno shvata socijalnu odgovornost. Prema njegovim rečima, Petrobras, inače jedna od najvećih kompanija na svetu, odlučan je da promeni svoje ponašanje.

«Znamo da naše aktivnosti predstavljaju problem upogledu klimatskih promena. Ali, mi smo već dokazali da smo predani proizvodnji bio-goriva kako bismo njima zamenili fosilna goriva.»

U proteklih godinu dana Koka-kola i Majkrosoft su se takodje uključili u «Globalni dogovor». Predsednik Koka-kole, Nevil Isdel, rekao je da njegova kompanija preispituje svoje ponašanje kako bi ga uskladila sa načelima iznetim u «Globalnom dogovoru» i da je nedavno usvojila zvaničnu politiku prava na radnom mestu i saopštenje o ljudskim pravima. Aktivisti za borbu protiv siromaštva, medjutim, pozivaju UN da usvoje obavezujuća pravila u pogledu odgovornosti poslovnih kompanija i ukazuju da dobrovoljno prihvatanje nije dovoljno. UN navode da sve kompanije koje se priključe «Globalnom dogovoru» moraju da objave izveštaj o svom ponašanju i da će, ukoliko to ne učine u roku od dve godine, biti isključene, što bi nanelo štetu njihovom ugledu.

XS
SM
MD
LG