Linkovi

Soči domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014.


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dodelio je organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2014. godine ruskom letovalištu Soči. Izbor je pokrenuo lavinu oduševljenja među Rusima, koji odluku vide kao potvrdu rastućeg ugleda svoje zemlje. Dopisnik Glasa Amerike Piter Fedinski izveštava iz Moskve.

Saopštenje predsednika MOK-a Žaka Roga iz Gvatemala Sitija bilo je znak za decu u Sočuju da počnu da skaču od sreće, a kako je to jedan od izveštača u gradu rekao, za odrasle da počnu da izražavaju svoje emocije kao deca.

Čak i Rusi koji prate ili ih ne zanima sport znaju koliki je značaj onoga što se dogodilo. Moskovljanin Nikolaj je jedan od njih.

On kaže da će Igre doprineti razvoju Rusije i njene infrastrukture. Zahvaljujući Igrama, kako se izrazio Nikolaj, Soči će konačno biti očišćen, a odluka je i stvar prestiža za Rusiju.

Predsednik Vladimir Putin stavio je na kocku svoj ugled kada je otputovao u Gvatemalu da lično lobira za dobijanje organizacije Igara. Putin je govorio ne samo na svom maternjem jeziku, već i na francuskom i engleskom, što je nešto što je vrlo malo ljudi do sada moglo da čuje od njega.

"Zimski sportovi su vrlo popularni u Rusiji. Naši sportisti ostvarili su mnoge pobede i dali ogroman doprinos olimpijskom pokretu, ali do sada još nismo imali priliku da se radujemo organizaciji Zimskih igara. Mi vam kao nacija garantujemo da je izbor Sočija – najbolji izbor", rekao je Putin.

Agencija AP prenela je izjave članova MOK-a i bivših olimpijskih šampiona – francuskog skijaša Žan Klod Kilija i Ukrajinskog skakača motkom Sergeja Bubke, koji su rekli da je prezentacija predsednika Putina ostavila odličan utisak na komitet.

Soči je u finalu pobedio južnokorejski grad Pjongčang vrlo tesno sa samo četiri glasa više (51-47), dok je austrijski grad Salcburg ispao u prethodnoj rundi glasanja.

Predsednik Putin je takoreći garantovao da će za vreme održavanja Zimskih olimpijskih igara 2014. godine biti snega, rekavši da je to oblast u kojoj u pravo vreme pada ogromna količina prirodnog snega. Njegova vlada takođe je obećala i lavinu novca, 12 milijardi dolara, kako bi Soči spreman dočekao Igre za sedam godina.

XS
SM
MD
LG