Linkovi

Konstruisan prvi mikrogenerator koji kao pogon koristi vibracije okoline


Da li ste se ikada pitali kako bi energija osoba koje neprestano cupkaju ili klate nogu mogla da se korisno iskoristi? Pronalazači se već odavno bave tim problemom. Na primer, grupa istraživača sa Univerziteta u Sautemptonu, u Velikoj Britaniji, konstruisala je efikasan mikrogenerator koji kao pogon koristi vibracije okoline.

Uređaj ne veći od kocke šećera ima četiri sićušna stalna magneta montirana na elastičnoj konzoli, osetljivoj na vibracije podloge na kojoj je uređaj postavljen. Odmah do konzole nalazi se namotaj žice u kome vibrirajući magneti indukuju struju. Odavno je poznato da, na primer, velike građevine, kao što su oblakoderi ili mostovi, neprestano podrhtavaju.

Istovremeno, po takvim objektima se iz raznih razloga montiraju razni senzori sa pogonom na baterije, koje, ma koliko retko, ipak treba s vremena na vreme zameniti, pa zbog toga moraju da budu postavljeni na mestima kojima se može prići. Senzori opremljeni mikrogeneratorom struje mogli bi da se postavljaju bilo gde.

Mikrogenerator razvijen na Univerzitetu u Sautemptonu pretvara oko 30 odsto kinetičke energije vibracija u struju. Prilikom testiranja na jednom mostu mikrogenerator je prozivodio 46 mikrovata električne energije, sasvim dovoljno za napajanje bežičnog signalizatora naprezanja. U poređenju sa do sada konstruisanim sličnim uređajima ovaj je davao više struje. Za sada nema podataka da li je iko pokušao da ga isproba na nozi neke nervozne osobe.

XS
SM
MD
LG