Linkovi

SAD: Izjava Ivanova odudara od pozitivnog razgovora o pitanju raketne odbrane


SAD su ocenile da je za žaljenje pretnja koju je juče izneo zamenik ruskog premijera - da će Rusija uzvratiti novim ofanzivnim potezima na razmeštanje američkog protivraketnog sistema u Evropi. Medjutim, Stejt department navodi da nezavisno od toga, Bušova administracija vodi konstruktivan dijalog sa Moskvom o pitanju raketne odbrane.

Američki zvaničnici ne negiraju u potpunosti značaj raketne pretnje koju je izneo prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov. Oni, medjutim, ukazuju da ona protivreči sugestijama drugih ruskih lidera, posebno predsednika Vladimira Putina, da je Moskva spremna za konstruktivan dijalog o pitanju regionalne raketne odbrane.

Ivanov, inače bivši ruski ministar odbrane, dospeo je juče u agencijske vesti upozorenjem da će Moskva razmestiti ofanzivne rakete u ruskoj enklavi Kalinjingrad, koja se graniči sa Poljskom, ukoliko američki plan o razmeštanju protivraketnog sistema u Poljskoj i Češkoj Republici bude sproveden.

Na brifingu za novinare, portparol Stejt departmenta, Šon Mekormak, rekao je da je izjava Ivanova za žaljenje i da nije konstruktivna, kao i da potpuno odudara od pozitivnog razgovora o pitanju raketne odbrane, koji su predsednik Buš i ruski predsednik Putin vodili u ponedeljak, u Mejnu.

«Moje shvatanje razgovora u Kenebankportu je da je to zapravo bila dobra razmena mišljenja o pitanju raketne odbrane. Predsednik Putin je govorio o regionalnoj mreži u suočavanje sa tim pitanjem i priznao je da pretnja postoji. Mada nismo prevazišli razlike u gledištima, mislim da je u toku veoma konstruktivan razgovor»

Ruski predsednik je u Mejnu predložio da dve zemlje saradjuju u razmeštanju sistema regionalne raketne odbrane, koji bi uključio i radarske objekte u južnoj Rusiji i Azerbejdžanu, bivšoj sovjetskoj republici koja se graniči sa Iranom. Medjutim, jedan viši američki diplomata je u razgovoru sa novinarima rekao da spremnost SAD da vode razgovore ne znači da se o planu za protivraketni sistem u Poljskoj i Češkoj Republici može pregovarati.

On je dodao da taj plan, koji predvidja da raketni štit bude operativan do 2012, napreduje uprkos nastojanjima u Kongresu da se on ograniči. Američki diplomata je odbio da komentariše zašto je Ivanov dao pomenutu izjavu samo nekoliko dana posle naizgled pozitivnog susreta dvojice predsednika, rekavši da je teško «proniknuti» u rusku politiku. Ivanov se inače smatra vodećim kandidatom za naslednika Vladimira Putina na predsedničkim izborima sledeće godine.

XS
SM
MD
LG