Linkovi

Kancelarija Evropske komisije na jesen u Podgorici


Šef crnogorske diplomatije, Milan Roćen je danas u Briselu potpisao sporazum koji otvara prostor za snažnije evropsko prisustvo u Podgorici. Na osnovu potpisanog sporazuma, već ove jeseni će se u glavnom gradu Crne Gore otvoriti kancelarija Evropske komisije.

Najmlađa država na svijetu, kako je Crnu Goru okarakterisao šef njene diplomatije, od danas ima sa Evropskom unijom potpisan sporazum o otvaranju kancelarije Evropske komisije u Podgorici. Čin je na izgled tehnički, ali ipak sa dubljim značenjem, uvjeren je ministar inostranih poslova CG, Milan Roćen:

"Danas je izuzetno značajno što smo i po vertikali i horizontali, uslovno preduzeli sve mjere za što efikasniju, kvalitetniju i bržu implementaciju sporazuma, čije potpisivanje očekujemo na jesen ove godine tokom portugalskog predsedavanja. U stvari ne radi se samo o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju već i o privremenom sporazumu kao i o sporazumima o viznim olakšicama i readmisiji. "

Do tada, od ove jeseni će u Podgorici biti aktivna delegacija Evropske komisije, koja će biti spona između Crne Gore i Unije.

Međutim, kako stoje planovi i kalendar trajne crnogorske prisutnosti u Briselu, u obliku punopravnog članstva?

"Mi smo svjesni da se vrata Evropske unije ni za Crnu Goru, a rekao bi i ni za ostale zemlje ne otvaraju u Briselu već u Podgorici i u našim prijestonicama. Mnogo važnije od datuma i kandidature i punog članstva za nas jeste da mi na pravi način i što kvalitetnije primenjujemo one vrednosti i standarde na kojima danas počivaju razvijene evropske zemlje, a kandidatura i članstvo doći će sami po sebi. Uostalom sve to što radimo ne radimo da bi se svidjeli bilo kome u Briselu ili bilo kojoj drugoj evropskoj ili vetskoj prestonici, mi to radimo radi nas samih i radi generacija koje dolaze"

Ovaj crnogorski zvaničnik, komentarišući evropske naglaske na neophodnosti snažnijeg razvoja institucija crnogorske države i njenog pravosuđa, ukazuje da za godinu dana života države, nije logično očekivati rješenje svih problema- međutim, riječ je o strateškim ciljevima Podgorice, od kojih se, kako tvrdi ministar Roćen, neće odustati.


XS
SM
MD
LG