Linkovi

Novinar BBC-a Alan Džonston dobio Amnestijevu nagradu za izveštavanje


Novinar BBC-ja Alan Džonston, koga su palestinski otmičari oslobodili juče u Pojasu Gaze, nagrađen je nagradom za izveštavanje o ljudskim pravima koju dodeljuje organizacija Amnesti internešenal.

Direktorka organizacije u Britaniji, Kejt Alen, saopštila je da su članovi žirija za dodelu priznanja bili rešeni da činjenica da je Džonston bio otet ne utiče na njihov sud. Žiri je, kako je istakla, bio impresioniran njegovim poznavanjem situacije i željom da prenese priče iz svakodnevnog života u Gazi.

Amnesti internešanal je na sinoćnjoj svečanosti u Londonu uručio devet priznanja, a Džonstonovo je primio njegov otac.

Novi izraelsko-palestninski okršaji u Pojasu Gaze

Izraelski vojnici su ubili najmanje jedanaest palestinskih ekstremista – u najsmrtonosnijim sukobima u Pojasu Gaze otkako su pripadnici Hamasa preuzeli kontrolu nad tim delom palestinskih teritorija. Izraeli su tenkovima i oklopnim buldozerima, uz pomoć avijacije, danas prodrli u centralni deo Gaze, što je izazvalo žestoke sukobe sa pripadnicima Hamasa i Islamskog džihada.

Izrael tvrdi da je cilj prodora bio napad na ekstremiste koji ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju i pronalaženje tunela koji se koriste za prekogranične napade. Hamas je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze sredinom prošlog meseca, posle borbe sa pripadnicima organizacije Fatah, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izrael je otada preduzeo nekoliko upada u Gazu. Takođe danas, pripadnici bezbednosnih snaga Hamasa su sprečili oko četiri stotine državnih službenika odanih predsedniku Abasu da dođu na svoja radna mesta u Gazi.

XS
SM
MD
LG