Linkovi

Rusija će odgovoriti ako SAD ne prihvate njen plan za protivraketni štit u Evropi


Prvi zamenik ruskog premijera, Sergej Ivanov, izjavio je da će izraz "Hladni rat" biti zaboravljen ukoliko SAD prihvate plan njegove zemlje za protivraketni sistem u Evropi. Medjutim, kako iz Moskve izveštava dopisnik "Glasa Amerike", Piter Fedinski, Ivanov je takodje zapretio da će Rusija razmestiti rakete u blizini Poljske ukoliko Vašington odbaci ponudu Kremlja.

U razgovoru sa novinarima u Taškentu, prestonici Uzbekistana, prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je da će Rusija odustati od planova da razmesti rakete u enklavi Kalinjingrad ukoliko SAD prihvate plan Kremlja o protivraketnom sistemu u Evropi. Ta ruska enklava se, inače, graniči sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO-a. Izjava Ivanova sadrži implicitnu pretnju trkom u naoružanju u u odgovor na američki plan o razmeštanju raketa presretača u Poljskoj i radarskog sistema u Češkoj Republici. SAD smatraju da bi taj sistem predstavljao zaštitu od mogućih napada Irana.

Ivanov je, medjutim, rekao da je ruski predlog bolji za NATO od američkog. On je objasnio da Rusija zajedno sa zemljama NATO-a može da stvori sistem koji bi štitio sve članice alijanse, što, prema njegovim rečima, američki plan ne obezbedjuje. Izjava Ivanova usledila je posle predloga koji je ruski predsednik Vladimir Putin izneo prilikom susreta sa predsednikom Bušom u Mejnu. Prema tom predlogu, još jedan radarski objekat u južnoj Rusiji predstavljao bi deo sistema pored već ponudjene radarske stanice u Azerbejdžanu, bivšoj sovjetskoj republici koja se granični sa Iranom.

Predsednik Buš je izjavio da Putinov predlog zavredjuje da bude razmotren, ali da bi sistem u Poljskoj i Češkoj Republici trebalo da bude sastavni deo protivraketne odbrane NATO-a. Izjava Ivanova sadrži rusku "šargarepu i štap" - prihvatite naš predlog i izraz "Hladni rat" biće zaboravljen, ali ako ga odbijete, rasporedićemo naše rakete i uperiti ih na vas.

XS
SM
MD
LG