Linkovi

ANB: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna


Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, saopštio je direktor Agencije za nacionalnu bezbijednost (ABN) Duško Marković. On je predstavio Izvještaj skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, što je ocijenjeno značajnim za razvoj demokratije u Crnoj Gori i jačanje parlamentarne kontrole nad tom službom.

U Izvještaju ANB navodi se da je Crna Gora bezbjedna država, kako za njene građane, tako i za one koji u nju dolaze, rekao je direktor crnogorske tajne policije Duško Marković.

On je u izvještaju koji je predstavio skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu naveo da bezbjednosni rizici postoje u regionu, ali da oni ne prijete Crnoj Gori. Marković je istakao da je „Crna Gora bezbjedna država, locirana na balkanskom regionu, u kome su još otvorena mnoga politička i bezbjednosna pitanja“, rekao je Marković.

’’Bezbjednosni rizici postoje u regionu i ANB kao služba, obavezna je da ih prati i izučava sa aspekta sigurnosti Crne Gore kao države. U ovom trenutku trendovi na Balkanu su takvi da Crnoj Gori ne prijete nikakvi bezbjednosni izazovi“, rekao je Marković.

Predsjednik Odbora Dragan Kujović rekao je da je članove tog skupštinskog tijela najviše interesovala bezbjednost građana, vjerski i nacionalni ekstramizam, terorizam i ekonomska bezbjednost Crne Gore.

On je ocijenio značajnim što Agencija, već nekoliko godina, Državnom arhivu Crne Gore ustupa najveći dio dokumentacvije iz perioda nakon II svjetskog rata, što je dostupno i javnosti na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Smatram to važnim i bitnim za dalji razvoj demokratije u Crnoj Gori i parlamentarne kontrole nad ovom službom“, naveo je on.

Predstavnik Srpske liste u Odboru Dobrilo Dedeić kazao je da ta koalicija i predstavnici opozicije nisu zadovoljni izvještajem ANB-a, jer smatraju da je u tom dokumentu trebalo da bude više konkretnih podataka i rezultata rada Agencije.

Dedeić je naveo da ne postoji povjerenje između članova Odbora i ANB-a i da je to glavni razlog što to skupštinsko tijelo ne može dobro da funkcioniše.

Većina članova Odbora ocijenila je značajnim to što se prvi put u Skupštini razmatra Izvještaj ANB, što je značajno za razvoj demokratije u Crnoj Gori i jačanje parlamentarne kontrole nad tom službom.

XS
SM
MD
LG