Linkovi

Dag i Kristin Tompkins usmerili svoje ambicije na očuvanje prirodne sredine


Posle uspešne karijere u marketingu sportske opreme, Dag i Kristin Tompkins usmerili su svoje ambicije i energiju na očuvanje prirodne sredine, ali na jedan neobičan način. Oni su danas medju najvećim zemljoposednicima u Južnoj Americi. Jedan od načina da se očuva prirodna sredina je i da je otkupite. Dag i Kristin Tompkins su osnovali Pumalin Park, na preko 300 hiljada hektara netaknute prirod na jugu Čilea.

“Deo našeg poseda je i vulkan,” kaže Dag Tompkins.

Park se nalazi u pokrajini Patagonija. Pre 15 godina sa milionima dolara koje su zaradili preko kompanija za marketing sportske opreme i odeće - “North Face”, “Esprit” i “Patagonia”, Tompkinsovi su počeli da kupuju zemlju radi zaštite prirodne sredine.

“Ovo će biti centar novog nacionalnog parka,” kaže Kristin.

Danas ovaj bračni par preko svoje neprofitne zadužbine poseduje ili ima većinski udeo nad zemljištem površine 800 hiljada hektara u južnoj Americi.

“To nije ništa u poredjenju sa onim što se godišnje uništi ili izgubi. I dalje gubimo u toj utakmici,” kaže Kristin.

U parku Pumalin mogu se naći neobuzdane reke i potoci sa Anda, netaknute hiljadugodišnje šume, kao i mnoge biljne i životinjske vrste. Tompkinsovi bi želeli da tako i ostane. Medjutim, neki čileanski funkcioneri želeli bi da nacionalni autoput prodje kroz park.

“Videćemo da li će to moći,” kaže Dag.

Njihov nacionalni park preseca teritoriju Čilea na dva dela. Da bi došli u njegov centar, posetioci moraju da se prevezu trajektom ili da prodju kroz teritoriju susedne Argentine. Tompkinsovi daju prednost pomorskoj vezi. Mnogim posetiocima se park svidja onakav kakav jeste. Dag i Kristin Tompkins su već poklonili Čileu i Argentini neke nacionalne parkove koje su svojevremeno otkupili, a to planiraju da urade i sa parkom Pumalin kada budu sigurni da će biti očuvan u svom sadašnjem stanju.

XS
SM
MD
LG