Linkovi

Među osumnjičenima za terorizam u Velikoj Britaniji šest lekara


Britanska policija je istragu o neuspešnim terorističkim napadima prošlog vikenda u Londonu i Glazgovu usmerila prema bolnicama i zdravstvenoj službi jer su, kako je danas objavljeno, šestorica uhapšenih i osumnjičenih ljekari. Do sada je u Britaniji uhapšeno osam osoba od kojih su sedam državljani zemalja Bliskog istoka, a jedan uhapšeni je naturalizovani Britanac. Policija u Australiji je na aerodromu u Brizbejnu uhapsila i lekara Mohameda Hanifa, koji je poreklom iz Indije, ali je medicinu završio u Britaniji i do pre godinu dana radio u bolnici u Liverpulu.

To je deveta osoba uhapšena u vezi sa najnovijom antiterorističkom istragom u Britaniji ali nije jasno da li će Hanif biti optužen i u Australiji. Do sada je javnosti poznato da su uhapšeni lekari iz Iraka, Jordana, Libana i Indije. Većina njih je studije medicine završila u svojim zemljama, a u Britaniju su došli pre godinu ili dve. Objavljeno je da su dva muškarca iz zapaljenog džipa "Čiroki", kojim je u subotu pokušan napad na aerodrom u Glazgovu, lekari zaposleni u obližnjoj bolnici "Rojal Aleksandra". Oni su stanovali u bolničkom smeštaju koji je sada pod istragom. Policija je danas ispred tog smeštaja izvela "kontrolisanu eksploziju" sumnjivog parkiranog automobila ali, kako je saopšteno, u vozilu nije bilo eksploziva.

Skotland jard je saopštio da postoji sumnja da su britanske bolnice postale nova teroristička legla. O do sada uhapšenima u policiji nije bilo nikakvih podataka i oni u Britaniji nisu napravili bilo kakav prekršaj. Iako je policija do sada saopštavala da je vođa grupe terorista Iračanin koji je još u bekstvu, "Gardijan" navodi da se sumnja da je organizator doktor Mohamed Aša, Palestinac iz Jordana koji je kao neurohirurg došao u Britaniju pre dve godine. On je uhapšen zajedno sa svojom suprugom koja je medicinska sestra. Veruje se da je najnovija teroristička zavera planirana među lekarima sa Bliskog istoka zaposlenim u Škotskoj.

XS
SM
MD
LG