Linkovi

Zvaničnici u Srbiji očekuju nastavak pregovora o budućem statusu Kosova


Predsednik Boris Tadić posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem izjavio je da se u Beogradu očekuje da će pregovori o budućem statusu Kosova biti ponovo obnovljeni i da je sasvim očigledno da će budući status Kosova imati refleksija na unutrašnje prilike u svakoj regionalnoj državi, ne samo a Balkanu nego i nekim drugim regionima sveta.

Premijer Vojislav Koštunica najavio je da će Vlada u dogovoru sa parlamentarnim strankama zatražiti da Skupština u julu raspravlja o Kosovu i da mora da usvoji novu rezoluciju kako bi se odredili dalji koraci u vođenju politike za rešavanje kosovskog pitanja. U izjavi za medije Koštunica je naveo da Vlada insistira da započne novi pregovarački proces koji bi se vodio isključivo pod mandatom Saveta bezbednosti UN sa novim međunarodnim posrednikom i bez bilo koje vrste preduslovljavanja i nametanja ograničenja.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da Srbija ima poslednju priliku za definisanje državne politike o Kosovu, za napuštanje poraženog političkog koncepta i suočavanje sa istinom. Kosovo je nezavisno već osam godina i ta realnost obavezuje Beograd na brigu i staranje o Srbima na Kosovu, rekao je Jovanović i dodao da su milioni građana postali taoci politike ostvarivane bez obzira na fatalnu cenu koju će društvo morati da plati.

XS
SM
MD
LG