Linkovi

ABRO: Glavni falsifikator kineski “Hunan Magic Power Industrial Company”


U centrali američke kompanije ABRO Industries u South Bendu u Indijani, predsednik Piter Baranej smišlja naredne poteze protiv falsifikatora koji su njegovu firmu koštaju oko 15 miliona dolara godišnje. Godinama, proizvodi njegove kompoanije kopirani su i prodavani širom sveta sa etiketom ABRO.

Glavni falsifikator je kineski Hunan Magic Power Industrial Company.

"Oni su nam potpuno ukrali identitet. Pedstavljaju se na sajmovima u Kini kao naša firma, našim mušterijama se odazivaju koristeći naše ime, tvrde da je zaštitni znak ABRO za kinesko tržište njihov, što je potpuno krivotvorenje", jadikuje Baranej.

Njegova kompanija pod svojom firmom izvozi industrijske lepe i proizvode za autoindustriju velikog broja američkih hemijskih preduzeća, koja gube zaradu zajedno sa ABRO-m. Stoga su svi prinuđeni da se bore protiv falsifikatora.

Gaj Berkibil je vlasnik kompanije Guy Chemical, koja proizvodi silikonske supstance za auto motore. Kaže da troši više vremena i novca da bi svoje proizvode zaštitio od falsifikatora.

"Na vrhu cijevi utiskujemo ime ABRO u aluminijum. Taj postupak sada falisifikatoprski posao otežava mnogo više. Pored toga mi na delu koji zovemo navoj, posebnim štampačima štampamo kodove i informacije koje govore da se radi o originalnom proizvodu”, kaže Berkibil.

Međutim, on priznaje da ove mere samo usporavaju, ali ne zaustavljaju falsifikatore. Piter Baranej iz ABRO-a kaže da skoro nijedna strategija ne deluje.

"Učinili smo sve što je bilo moguće da zaustavimo Hunan Magic. Izveli smo ih i pred sud u Kini, tamo su sprovođene racije i zaplena falsifikovana roba. Tražili smo zakonsko zadovoljenje i u drugim krajevima do kojih je stizala roba sa logom naše firme – u zemljama poput Kameruna, Ekvadora i Perua", kaže Baranej.

U Kamerunu, vlasti su u martu zaplenile stotine paketa lažnih proizvoda kompanije ABRO, pošto je američka firma obezbedila sudski nalog za tu akciju.

ABRO troši stotine hiljada dolara na advokate koji ih zastupaju širom sveta – dok je samo u Kini, u borbi protiv falsifikatora iz firme Hunan Magic Powers potrošila više od milion dolara. Kinesko preduzeće čiji su čelnici odbili da razgovaraju o ovom problemu – branili su se od optužbi na sudu. Ali Piter Baranej se zaklinje da neće odustati nijednog trena.

"Ako ih ne budemo zaustavili, pojaviće se još falsifikatora i u konačnom – ovaj američki brend ABRO, zauvek će biti uništen”, upozorava Baranej.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG