Linkovi

Aero sajam u Parizu jedna od najvećih smotri avijacije u svetu


Komercijalne vazduhoplovne kompanije izlažu svoje najnovije proizvode i nastoje da privuku kupce koji mogu da ih priušte. Medjutim, kada se radi o vojnim kontraktorima oni moraju da pokušaju da usklade svoje poslovne interese sa interesima nacionalne bezbednosti.

Na pariskom sajmu posetioci razgledaju transportne avione američkog ratnog vazuhoplovstva. Takodje mogu da vide i neke primere najsavremnje vojne tehnologije, poput izvidjačke bespilotne letelice “Global Hawk”. Ova letelica može da pravi snimke visoke rezolucije i da se zadrži u vazduhu 36 sati bez sletanja. Proizvodi je američki vojni kontraktor – kompanija “Northrup Grumman”. Edvard Volbi je direktor kompanije za poslovni razvoj ove letelice. On kaže da protivnici SAD nastoje da na ovakvim smotrama ukradu vojne tajne.

“Ovo je za njih omiljeno mesto na kojem mogu da vide najnovije izume američke tehnologije.”

Volbi kaže da se njegova kompanija pridržava striktnih zahteva američke vlade u pogledu toga šta i kome može da prikaže i da proda.

“To može da bude frustrirajuće za nas. Ja sam u kompaniji već četiri godine, a inače sam penzionisani vazduhoplovac. Nikad nisam bio na sastanku gde su naši poslovni motivi imali prednost nad nacionalonom bezbednošću,” naglašava Volbi.

Američki saveznici danas razmenjuju više informacija no ikada ranije. Novi borbeni lovac F-35 proizveden je u kooperaciji sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Italijom. Američki vazudplovni potpukovnik Majkl Lendauer kaže da je i na tehničkom nivou saradnja saveznika ključna za pobedu u globalnom ratu protiv terorizma.

“Tesno saradjujemo sa našim saveznicima i partnerima kako bi osigurali da sistemi koje kupuju, i ako nisu američke proizvodnje, mogu da se uklope sa našim proizvodima i proizvodima i sistemima naših drugih partnera,” kaže potpukovnik Lendauer.

U današnjim uslovima ponekad nije lako razlikovati prijatelja od neprijatelja. Potpukovnik Lendauer, na primer, ukazuje da se Rusija ne smatra saveznikom, ali ni protivnikom, dok se Kina smatra potencijalnim protivnikom. Obe zemlje takodje izlažu najnovija dostignuća svojih vojnih tehnologija na pariskom sajmu.

XS
SM
MD
LG