Linkovi

Žene koje imaju mutirani gen imaju 50 do 85% šanse za razvoj raka dojke


Studije su pokazale da žene koje imaju porodičnu istoriju raka dojke – znači da su njihove majke, sestre, tetke i bake imale bolest – imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke. Medjutim, nova studija je pokazala da žene koje obole od te bolesti pre svoje 50 godine takodje mogu da imaju povećan rizik od dobijanja raka i na drugoj dojci i na jajnicima, čak i ako nemaju porodičnu istoriju te bolesti.

Kada se rk dojke pojavi u porodici, postoji mogućnost da je bolest prenesena mutiranim genom. Medjutim, nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja pokazala je da iz porodične istorije ne može uvek da se sagleda cela priča. Doktor Džefri Vajtcul i njegove kolege iz Centra za rak «Grad nade» u Kaliforniji proučavale su više od 15 hiljada pacijenata sa rakom dojke. Većina je obolela pre svoje 50 godine. Studija je pokazala da je blizu 14 odsto pacijenata sa rakom dojke koji nemaju porodičnu istoriju bolesti testirano pozitivno na mutirani gen. Vajtcul kaže da je najveće otkriće to da očevi, isto kao i majke mogu da prenesu mutirani gen njihovim ćerkama.

«Ono što se pokazalo je da, iako ste imali ograničenu porodičnu strukturu, odnosno nedovoljno žena u porodici da bi se uhvatio trag, imate tri puta više šansi da budete prenosilac».

Žene koje imaju mutirani gen imaju 50 do 85 odsto šanse za razvoj raka dojke tokom života, u poredjenju sa 10 odsto šanse za one koje nemaju mutaciju. One su takodje u povećanom riziku od dobijanja raka jajnika. Njihovi lekari često preporučuju genetičko testiranje, i ako je test pozitivan, oni nude mnogo pažljivije praćenje kancera. Medjutim, genetičko testiranje se često nudi samo ženama sa jakom porodičnom istorijom raka dojke. Doktor Vajtcul preporučuje da se takvo testiranje ponudi svim ženama kod kojih se pojavio rak dojke u ranijim godinama života.

»Želimo da budemo sigurni i ponudimo testiranje ženama koje su imale rak dojke u ranijim godinama, uprkos nedostatku porodične istorije bolesti».

Mišel Rajkof je preživela rak dojke. Ona nije imala gen, ali govori u ime onih koje su imale bolest.

«Želimo da osiguramo da su žene svesne da možete da dobijete genetsku mutaciju i po očevoj, liniji isto kao i po majčinoj».

Doktor Vajtcul se slaže. On ističe da bi, ako je ženi ustanovljen rak dojke ranije u životu, genetičko testiranje moglo da joj sačuva život.

XS
SM
MD
LG