Linkovi

U Nemačkoj stručnjaci upozoravaju na opasnost od islamskog terorizma


Posle napada na aerodromu u Glazgovu i pronađenih bombi u Londonu, i u Nemačkoj stručnjaci i predstavnici vlasti upozoravaju na opasnost od islamskog terorizma. Predsednik Sindikata policajaca Konrad Frajberg danas je izjavio da su napadi islamskih terorista mogući i u Nemačkoj. U jednom novinskom intervjuu on je naveo da u Nemačkoj živi oko 100 osoba koja bi bile voljne i sposobne za napade.

Tu spadaju, po Frajbergovim rečima, "radikalni islamisti koji s završili obuku u Pakistanu ili Avganistanu". Sindikat policajaca smatra da se opasnost od islamskog terorizma u Nemačkoj povećala zbog angažmana Bundesvera u Avganistanu, a posebno od kada su nedavno u tu zemlju upućeni avioni tipa "tornado". Vlasti su već prošle sedmice upozorile da se Nemačka u većoj meri nego do sada našla na viziru međunarodnog terorizma. I ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble je "mogućim" nazvao samoubilačke napade radikalnih islamista i u Nemačkoj.

Kako danas piše magazin "Sspigel", prvi put od terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. u Berlinu su zasedali visoki vladini funkcioneri zaduženi za bezbednost. Povod za sastanak državnih sekeratara u ministarstvima unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i sa šefom ureda savezne kancelarke bila je analiza američke obaveštajne službe CIA, u kojoj se upozorava na opasnost koja i Nemačkoj preti od islamskih ekstremista koji se posle obuke u Pakistanu prebacuju u Evropu.

Pretprošlog petka je nemačka državna bezbednost saopštila da su u Pakistanu uhapšena trojica islamskih ekstremista nemačkog državljanstva. Oni su deo grupe od najmanje deset nemačkih islamista obučavanih za samoubilačke napade proteklih meseci u talibanskim kampovima. Prema današnjim navodima "Špigela", jedan od uhapšenih kojeg vlasti
vode kao "opasnog", uhapšen je na osnovu iskaza nemačkog državljanina poreklom iz Bosne koji je takođe boravio u Pakistanu.

Nemački magazin piše da nije sasvim jasno da li je ovaj uhapšeni, inače Pakistanac, ipak samo žrtva nesporazuma. Jer protiv njega je nemačko savezno državno tužilaštvo već vodilo istragu, pošto je posle 11. septembra 2001. predvideo slične napade i u Nemačkoj. Ali, postupak je obustavljen već 2003. Nemačka je već posle hapšenja trojice islamista pojačala pogranične kontrole i proširila prikrivene mere za odbranu od potencijalnih napada islamskih terorista.

XS
SM
MD
LG