Linkovi

Prvi deo susreta protekao u opuštenoj atmosferi - uz neformalne razgovore


Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Kenebankport u američkoj državi Mejn i sastao s američkim predsednikom Džordžom Bušom, s kojim će u naredna 24 časa održati seriju neformalnih sastanaka o nizu gorućih svetskih pitanja, uključujući i rešavanje budućeg statusa Kosova.

Putin je sleteo na pistu nekadašnje vazduhoplovne baze u Nju Hempširu, gde ga je dočekao 41. predsednik SAD, stariji Džordž Buš, s kojim je helikopterom prebačen do letnjikovca porodice Buš u Voker Pointu, nedaleko d letovališta Kenebankport, gde ga je dočekao i američki predsednik. Ruski predsednik je, po izlasku iz limuzine, uručio bukete cveća prvoj dami SAD Lori Buš, kao i bivšoj prvoj dami Barbari Buš.

Prvi deo susreta lidera SAD i Rusije protekao je u opuštenijoj atmosferi - uz neformalne razgovore, dok su prvi politički razgovori o aktuelnim svetskim pitanjima najavljeni za danas. Kako navode diplomatski izvori u Njujorku, status Kosova je u samom vrhu liste prioriteta predsednika Putina, uz neizbežne kontroverze oko planova Vašingtona da rasporedi rakete-presretače u Češkoj i Poljskoj, pitanja širenja NATO-a, kao i krize na Bliskom i Srednjem istoku.

Buš će, pak, pokušati da ubedi Putina da podrži najnoviju američko-britansku inicijativu usmerenu ka uvođenju novih kaznenih mera protiv Irana, pre svih sankcija protiv zvaničnika u Teheranu, uključujući kontrolu tovara na brodovima koji plove u i iz te države.

Diplomati navode da bi se Putin i Buš, možda, i mogli dogovoriti oko novih mera protiv Irana, ali su ocene mogućeg uspeha razgovora vezanih za status Kosova znatno opreznije, s obzirom da se, kako najavljuju, očekuje da bi ruski lider mogao zatražiti nastavak pregovora Srbije i kosovskih Albanaca, ali bez ograničenja od 120 dana i uslovljavanja, kakva su navedena u poslednjim predlozima rezolucije SAD i nekoliko članica Evropske unije.

Zvaničnici administracije u Vašingtonu nisu saopštili nikakav dnevni red susreta, s obzirom na to da se od ovog, neformalnog samita ne očekuju nikakvi značajniji pomaci, već pre početak otopljavanja odnosa dve države, koje poslednjih meseci karakteriše retorika nalik na vremena hladnog rata. Buš će, istovremeno, pokušati da pruži dodatne garancije Moskvi da kontroverzni protivraketni štit, za koji mnogi tvrde da je preskup i neefikasan, u stvari i ne predstavlja pretnju ruskim interesima, već je namenjen "isključivo odbrani od eventualnih napada iz odmetničkih država poput Irana i Severne Koreje".

Rusija je, pak, predložila da se problem reši zajedničkim korišćenjem radarskog sistema u Azerbejdžanu uz obrazloženje da potencijali Irana i Severne Koreje ne predstavljaju pretnju za ciljeve u Evropi. Svega nekoliko časova pred početak samita, američka policija uhapsila je u Kenebankportu troje demonstranata različitih nevladinih organizacija, koji su bili u grupi od više stotina ljudi koji su protestovali zbog rata u Iraku i operacija ruskih snaga bezbednosti u Čečeniji, ali pre svega sve lošijeg odnosa SAD sa muslimanskim državama.

XS
SM
MD
LG