Linkovi

Petersen: Ruska pretnja vetom na rešavanje statusa Kosova nije odgovorna


Ono što se nakon susreta Buša i Putina u Kenibankportu može sa izvesnošću reći je da će odluka o statusu Kosova biti prolongirana bar za 120 dana, koliko se inače predviđa poslednjim nacrtima rezolucije UN, koje su u opticaj stavljali predstavnici SAD i EU u UN. Bivši šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen za naš program kaže da se oduglovlačenjem odluke o statusu Kosova samo nepotrebno produžava neizvesnost. Po njegovom mišljenju mnogo je lakše nositi se sa posledicama izvesne nezavisnosti Kosova.

Ruska pretnja vetom i politika Moskve u odnosu na rešavanje statusa Kosova, smatra Petersen - nije odgovorna.

Petersen: Mislim da to nije odgovorno, jer odlaganjem i daljim komplikovanjem procesa ne čine se samo Kosovo i stanovnici Kosova taocima, već čitav region. Države regiona su zainteresovane da se to pitanje reši u interesu stabilinosti i normalizacije da bi se krenulo napred ka EU. To znači da stav Rusije nije usmeren samo protiv nezavisnosti Kosova, već i protiv interesa država u regionu.

Glas Amerike: Da li bi proces rešavanja statusa mogao da promeni smer, imajući u vidu poslednja odlaganja odluke, te protivljenje Rusije i Srbije Ahtisarijevom planu?

Petersen: Mislim da ne, ali svi bi trebalo da budu oprezni. Srbija zna da je nezavisnost Kosova neminovna i Srbija, uz pomoć Rusije pokušava da odloži proces u nadi da će se destabilizovati Kosovo i na taj način promeniti smer procesa. Takođe se nadaju da će odlaganejm rešenja podeliti međunarodnu zajednicu u vezi sa tim pitanjem i tako uticati na promenu smera procesa koji vodi nezavisnosti.Važno je da narod i političke vođe na Kosovu ne nasednu na provokacije koje nosi taktika odugovlačenja. Važno je očuvati mir.

Peteresen kaže da to ne govori jer ga brine mogućnost nemira, pošto su – kako procenjuje – za njegovog mandata građani Kosova pokazali dostojanstvo, zrelost i privrženost miru u brojnim situacijama. Bivši šef UNMIKa još tvrdi da bi stav Rusije moža bio drugačiji da su evropske države bile čvršće i odlučnije u podršci stavu koji dosledno ponavlja administarcija u Vašingtonu.

Petersen: Da je uz SAD, postojao i jasan, čvrst i konzistentan stav EU o ovom pitanju bilo bi nemoguće da Rusija ostane na trenutnoj poziciji. Na žalost, ima zemalja u Evropi koje su neodlučne i koje veruju da je produžavanje neizvesnosti u intersu regiona i Evrope. Razumem zašto EU želi da se ovo pitanje reši rezolucijom UN – to bi bilo bolje, ali mi ne smemo dozvoliti da idealizam stoji na putu ispravnih poteza.

Petersen dodaje i da zapad nema Plan B za Kosovo, te da ima razumevanja za nedostatak alternativnog plana.

Petersen: Plan A je Ahtisarijev plan – najbolji mogući plan. Fokusiranje na bilo kakav drugi plan samo bi komplikovalo i slabio postojeći predlog, što nije u interesu stabilnosti Kosova i regiona.

XS
SM
MD
LG