Linkovi

Buš: Da li Putinu verujem – da verujem mu. Sviđa li mi se sve što on kaže – ne sviđa!


Na imanju 41. predsednika SAD, Džordža Herberta Buša, u opuštenijoj atmosferi, uz ribolov, vožnju gliserom i obroke koje je ruski portparol opisao kao luksuzne - predsednik Buš i njegov gost Putin, pokušali su da prevaziđu nesuglasice o brojnim golobalnim pitanjima uključujući i pitanje statusa Kosova.

Nakon dvodnevnog susreta u Kenibankportu, dvojica lidera nisu govorila o nezavisnosti Kosova – planu koji Sjedinjene države podržavaju, a Rusija mu se protivi. Buš i Putin novinaima nisu govorili ništa o mogućem dogovoru o statusu Kosova, a američki predsednik potrudio se da ostane zagonetan:

"Bilo je momenata kada smo se saglasili o određenim pitanjima, a bilo je i trenutaka kada nismo postigli saglasnost o određenim pitanjima”.

Među spornim pitanjima je kontroverzni američki prijedlog antiraketnog štita u Istočnoj Evropi, za koji je Putin, u razgovoru sa novinarima, ponudio alternativnu viziju.

Ruski predsednik kaže da ne vidi potrebu da delovi radarskog i raketnog sistema budu stacionirani u Češkoj i Poljskoj, koje predsednik Buš, kako je kazao na zajedničkoj pres konferenciji u Kenibankportu, želi da budu integralni deo plana. Američki predsednik nije u potpunosti odbacio Putinovu alternativu.


“On je upravo predstavio svoju viziju. Mislim da je vrlo iskrena i inovativna”.

Ta inicijativa inače podrazumijeva ukljčenje više zainteresovanih strana - u prvom redu NATO-a, saveta NATO-Rusija i evropskih država, s tim što bi Putin želeo da se sistem postavi ili na mestu sadašnjeg radarskog postrojenja u Azerbejdžanu ili da se gradi novi sistem na jugu Rusije. Putin je takođe predložio otvaranje centara za razmenu informacija u Moskvi i potencijalno – u Briselu.

Više jedinstva Buš i Putin pokazali su saopštavajući zaključke diskusije o kontroverznom nukleranom programu Irana. Najavili su da će zajednički, kroz Savet bezbednosti UN, uticati na Teheran da zaustavi obogaćivanje uranijuma. Američki predsednik nije međutim rekao da je Putin pristao na zavođenje strožijih sankcija Iranu, ukoliko nastavi da obogaćuje uranijum.

Buš i Putin su pred novinarima pokušali da pokažu da su odnosi dve zemlje jaki i stabilni – uprkos retorici koja je proteklih mjeseci mnoge posetila na hladnoratovsku eru. Američki predsednik je rekao da veruje ruskom lideru i da je sa čovekom koji stavove saopštava iskreno i konstruktivno mnogo lakše doći do kompromisa.

“Da li mu verujem – da verujem mu. Sviđa li mi se sve što on kaže – ne sviđa. A sumnjam i da se njemu sviđa sve što ja kažem. Ali mi razgovaramo pokazujući uzajamno poštovanje”

Tokom jutrošnje plovidbe Atlantikom gliserom kojim je upravljao otac američkog predsednika – Džordž Herbert, po rečima predsednika Buša - jedino Putin upecao ribu. No Putin je pred novinarima rekao da je to bio rezultat timskog rada. Koliko je neformalna atmosfera sa susreta u Mejnu zaista doprinela približavanju stavova dvojice lidera, videće se vrlo brzo.

XS
SM
MD
LG