Linkovi

Danas vam predstavljamo dugometražni crtać “Ratatouille”


Pacov u kuhinji je grozan prizor za mnoge, ali u animiranom svetu novog dugometražnog crtaća Diznijevog studija Piksar, reditelja Breda Birda, to može da bude divna stvar za celu porodicu.

Kao što "Ratatui" može da bude mnogo više nego običan francuski paprikaš, Remi nije običan pacov. Dok svi u njegovoj porodici i statku kolonije jedu šta stignu, Remi se trudi da uživa u svakom zalogaju. Kada se noću ušunja u kuhinju, Remi ide pravo na policu sa začinima jer je fasciniran finoćom njihove arome i ukusa.

Iznenadni sled događaja i ludačka vožnja niz reku (u stvari niz čuvenu parisku kanalizaciju) dovode Remija pred vrata kuhinje nekada poznatog restorana Gasto, gde Remi stupa u kontakt sa duhom pokojnog šefa, dok posmatra čistača po imenu Lingvini, koji drhti pred loncem. Pošto nije uspeo da ga zaustavi, Remi je tajno dodao neke od potrebnih začina i pretvorio ono što je trebalo da bude gastronomska katastrofa u kulinarski trijumf. Kada Linvini otkrije šta se dogodilo ... i na svoje zaprepašćenje shvati da ga pacov razume ... pada mu na pamet luda ideja.

Sa Remijem sakrivenim ispod svog kuvarskog šešira, Lingvini postaje majstor kulinarstva, ali naravno sve to mora da ostane njihova zajednička tajna. Na početku svi kažu da je to baš zabavno, ali onda im se malo i zgadi.

Scenarista i reditelj Bred Bird, tvorac animiranog hita kompanije Piksar "Neviđeni" koji je dobio Oskara, kaže da mu se mnogo dopala priča "Ratatoui" koju je u originalu napisao njegov kolega Jan Pinkava. Međutim, Bird je takođe znao da čak i u crtanim filmovima, pacov u kuhinji može da da ne prođe baš najbolje kod publike.

“U početnoj fazi pripreme filma, pre nego što sam ja ušao u celu priču, rešenje je bilo da pacovi budu kao neki mali ljudi. Skratili su im repove i hodali su na dve noge, bili su potpuno drugačiji od pravih pacova. Ja sam smatrao da je to greška i želeo sam da se okrenemo u drugom smeru. Vratili smo ih na četiri noge, produžili repove i pokušali da proučimo ponašanje pacova, jer sam mislio da ako to uspemo da prevaziđemo da će ovo biti mnogo dublji crtani film. Kao recimo u "Zvonaru Bogorodičine crkve " ili "Frankenštajnu", u početku imamo averziju prema glavnom liku, a onda to nestane.”

Komičar Peton Osvald radio je sa animatorima na stvaranju odgovarajućeg glasa i osobina za Remija i u špali kaže da proučavanje ponašanja pacova ni u kom slučaju nije pomoglo.

“Sećam se da sam bio u prodavnici da kupim hranu za svog psa i video neke pacove u kavezima. Pomislio sam da bih trebalo da ih pogledam, a onda shvatio da nisam Robert Deniro. Šta mogu da naučim posmatrajući ih? Oni nisu bili u situaciji kakav je moj lik, tako da sam odustao od toga.”

“Remi je jednostavno vrlo entuzijastičan kada je u pitanju ono što voli i to bez predrasuda. Mnogima to nije jasno, ali on stvarno voli ono što voli. Uprkos indiferentnosti koju ispoljavaju njegovi roditelji i nasilnog ljudskog sveta koji je protiv njega, Remi voli gurmansku hranu i to je ono što radi. Meni se to zaista dopada.”

U crtanom filmu "Ratatui" čuju se glasovi i Lua Romana, Iana Holma Dženin Garafalo i Pitera O'Tula (u ulozi ogorčenog kritičara restorana po imenu 'Igo'). Muziku je napisao Majkl Đakino.

XS
SM
MD
LG