Linkovi

Od borbe do fudbalskog umeća – roboigre postale izlog robotičke inovacije


Više od 800 robota i isto toliko ljudi sjatilo se u San Francisko u Kaliforniji da provere koliko je tehnologija daleko dogurala. Od borbe do fudbalskog umeća – roboigre su postale izlog robotičke inovacije.

Stvorila se poprilična gužva onih koji žele da vide borbe robota – Pokrenuti daljinskim upravljačem limene igračke imaju tri minuta da eliminišu konkurenciju. Mnogi od borbenih robota imaju oblik maloga tenka i u takmičarskom kavezu - potpuno su brutalni....

"Nemate pojma koliko dobro se zabavljamo – roboti tenkovi koje navodimo da se sudaraju pri brzini od 22 milje na sat, čine ovaj hepening vrlo zabavnim", kaže Gerison Lajbis.

Roboti predstavljeni u San Francisku imaju sve moguće oblike i veličine. Neki nisu baš najstabilniji, ali zato kad rade, zadivljuju okolinu onim što su njihovi kreatori u mogućnosti da učine sa žicom, komjuterima i odlučnošću majstora.

”Ovde su negde novi Bil Gejts i Stive Džobs. Ovde je mnogo briljantnih likova”, kaže utemeljivač roboigara Dejvid Kalikins.

Roboti sada mogu da igraju i fudbal – kamera prati kretanje lopte i poziciju robota suparničkog tima. Strategija je programirana u računaru. Svaki od robota možda košta oko 1.000 dolara..

”Mnogo je važnije imati brzog robota koji može sa loptom da stigne do gola, jer nekad oni ne vide druge robote, nekad ne mare za faul. Ponekad”, kaže Marko Vikrat, “roboti bivaju oštećeni i iznešeni sa terena”.

Roboigre su u Sanfrancisku okupile 250 timova iz 30 država – uglavnom su tu studenti elektronike, računarstva ili robotike.

XS
SM
MD
LG