Linkovi

Tržnica za prodaju ptica zatovrena nakon pojave ptičijeg gripa


Čuveni ”Ptičiji vrt“ u gradu Mongkoku u Hong Kongu obično je prepun posetilaca, koji se cenjkaju za egzotične ptice - kućne ljubimce i turista koji vole tamošnju živopisnu atmosferu.

Sada je na ulazu čuvar sumornog lica koji nikome ne dopušta ulazak. Naime, Hongkoški zdravstveni funkcioneri u Hong Kongu, zatvorili su ovu tržnicu pre dve nedelje pošto je otkriveno da jedan čvorak zaražen virusom ptičijeg gripa H5N1. Sve ptice iz te radnje su uklonjene dok su prodavci dobili naredjenje da uklone ptice i dezinfikuju tezge.

Sekretarijat za poljoprivredu Hong Konga prikupio je uzorke izmeta ptica kako bi spoveo dalje testove. Ukoliko rezultati budu zadovoljavajući tržnica će ponovo biti otvorena. Nakon otvaranja Sekretarijat za poljoprivrdu će uvesti oštrije regulative kako bi se obezbedilo da sve ptice koje su na prodaju imaju validne zdravstvene sertifikate i da su legalno uvezene u Hong Kong. Hong Kong testira ptice još od pojave ptičijeg gripa 1997.godine kad je ta bolest usmrtila šest osoba.

XS
SM
MD
LG