Linkovi

Američki Vrhovni sud pristao da sasluša pritvorenike iz Gvantanama


Poslednjeg dana sadašnjeg zasedanja, Vrhovni sud je promenio mišljenje u vezi sa dvojicom vladinih pritvorenika. Pošto je prethodno u aprilu odbio molbe pritvorenika u Gvantanamu, sud je sada saopštio da će tokom narednog zasedanja saslušati njihove argumente o tome da li pritvorenici koje vlada smatra neprijateljskim borcima imaju pravo da pred američkim sudom postave pitanje svog zatočeništva.

Među pravnim stručnjacima postoje određena razmimoilaženja u pogledu datuma poslednje slične promene stava Vrhovnog suda, ali se svi slažu da se to dogodilo pre otpilike četrdeset godina. Erik Fridmen, profesor prava na Univerzitetu «Hofstra» i pravni savetnik pritvorenika u Gvantanamu, kaže da preokret predstavlja njihovu veliku pobedu.

«To je veliki korak za pritvorenike i ozbiljan, ozbiljan neuspeh vlade koja pokušava da uradi sve da spreči nezavisnu pravosudnu procenu, koja je temelj razdvajanja upravne i pravosudne moći.»

administracija predsednika Buša veruje da nije potrebna nikakva procena postupka sa pritvorenicima i da je sigurna u ispravnost svog stava. Međutim, čak i konzervativni pravnici kažu da sudska odluka da preuzme slučajeve ne sluti na dobro u pogledu strategije administracije prema pritvorenicima. Dejvid Rivkin, bivši zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe u adminstracijama Regana i Buša Starijeg, ipak kaže da potez Vrhovnog suda nije najsrećniji. Rivkin ističe da je od devet sudija potrebno svega četiri da uskrate saslušanje pred višim sudom, ali pet - da bi se izdala naredba da se pretres ponovi.

«To mi pokazuje da četiri sudije sigurno, a moguće i pet, razmatra prikladnost i pravosudnu dovoljnost Zakona o vojnim komisijama, koji je naravno ključni zakonski akt usvojen prošlog novembra, koji određuje sve vidove pritvora i suđenja vanzakonskim neprijateljskim borcima.»

Pritvorenici traže pravo da svoj pritvor dovedu u pitanje pred federalnim sudom. Administracija predsednika Buša kaže da su oni neprijateljski borci i da prema tome nemaju pravo na to. Erik Fridmen kaže da vlada mora da objasni pred civilnim sudom zbog čega neograničeno drži ljude u pritvoru.

«Naprosto je štetno za naš Ustav to što vlada može nekoga da baci u zatvor, objavlujući da je on opasan za nacionalnu bezbednost, a da ne objasni sudu činjeničnu i pravosudnu osnovu za takav postupak.»

Dejvid Rivkin je neodređen u pogledu ispravnosti postupka Vrhovnog suda, ali dodaje da ne veruje da će sud u potpunosti da odbaci sistem vojnih komisija. Slučaj će biti razmotren kada Vrhovni sud počne naredno zasedanje u oktobru.

XS
SM
MD
LG