Linkovi

Pitanje mogućnosti NATO-a ima vrhunsku važnost u Avganistanu


Uloga NATO-a se posle završetka Hladnog rata dramatično promenila i neki smatraju da bi 26-očlana organizacija trebalo na posletku da preraste u globalnu bezbednosnu alijansu. Za sada, ipak, glavni izazov za održavanje jedinstva i efikasnosti NATO-a ležu u Avganistanu.

Od borbi u Avganistanu... do održavanja mira na Kosovu, misija NATO-a se dramatično promenila od 1949, kada je osnovan radi odbrane zapadne Evrope od sovjetske ekspanzije. Međutim, neki se sada zalažu da NATO preraste u globalnu bezbednosnu alijansu i omogući Australiji, Japanu i drugim zemljama, da uđu u članstvo i ponude svoje trupe. To je na nedavno održanom pretresu predložio i demokratski kongresmen Tom Lantos, predsednik Odbora Predstavničkog doma za odnose sa inostranstvom.

«Šta, sem reči Atlantik, sprečava Australiju da – uz fleksibilnost NATO-a – postane članica preimenovane Severoatlantske organizacije. Ne bi li njen vrhovni komandant bio mirniji u pogledu globalnih kriza koje se pomaljaju, ako bi NATO imao globalni domašaj», pitao je Lantos.

Vrhovni komandant snaga NATO-a, general Banc Kredok, koji je svedočio na istom pretresu, saglasio se da širenje ima određene dobre strane, ali je upozorio i na neke prepreke.

«Iz perspektive planiranja i priprema u mom štabu, mi razmatramo i mogućnost širenja. Da li je to prvi korak ka globalnom proširenju? Ne znam. To će, u svakom slučaju, biti politička odluka. Ali smatram da treba priznati da je nivo ambicije znatan, ali da sasvim iskreno nije jednak političkoj volji zemalja da ostvare te ambicije i mi moramo da izvršimo pritisak na članice da obezbede tu mogućnost», rekao je general Kredok.

Pitanje mogućnosti članica NATO-a ima vrhunsku važnost u Avganistanu. U toj zemlji su međunarodne snage od četrdesetak hiljada vojnika, od kojih većina dolazi iz 26 članica NATO-a. Ali neke članice – među kojima su Nemačka i Španija – imaju ograničenja u pogledu korišćenja svojih snaga, podseća Stiven Larabi, stručnjak za NATO u Korporaciji Rend.

«To je izazov i opasnost za jedinstvo. Zbog toga je, rekao bih, suštinski važno da se u dugoročnom smislu ta ograničenja smanje ili ukinu ako je moguće, jer će to inače definitivno uticati na jedinstvo alijanse i samim tim i na njenu efikasnost», kaže Larabi.

O tim ograničenjima se već razgovara i postignut je određeni napredak. Ali s obzirom da se samoubilački i drugi napadi nastavljaju, pojedine članice postavljaju pitanje svog daljeg učešća u avganistanskoj misiji. Larabi smatra da se u Avganistanu rešava budućnost NATO-a.

«Izgleda da smo stigli do pat situacije, a to nije dobro. Moraćemo da budemo u stanju da pokažemo da je NATO, ako zaista ima budućnost, u stanju da odgovori na te izazove i pronađe izlaz iz ćorsokaka», kaže Larabi.

Kanadski premijer Stiven Harper je rekao da misija u Avganistanu neće biti produžena posle 2009, bez konsenzusa u njegovoj zemlji i parlamentu. Ta izjava odražava teškoće sa kojima se NATO suočava u održavanju jedinstva uoči izazova koji ga očekuju u 21. veku.

XS
SM
MD
LG