Linkovi

Rusija se oštro protivi planu Vašingtona da postavi raketni odbrambeni štit


Američki zvaničnici navode da je predloženi protivraketni štit - koji se sastoji od deset raketnih presretača u Poljskoj i radarske stanice u Českoj - zaista neophodan zbog potencijalnih pretnji zemalja kao što je Iran i ističu da nije usmeren protiv Rusije. Medjutim, ruski funkcioneri oštro kritikuju predloženi sistem. Predsednik Vladimir Putin je čak zapretio da će ruske nuklearne projektile usmeriti prema američkim saveznicima u Evropi ukoliko Sjedinjene Države sprovedu svoj plan. Robert Legvold, stručnjak za Rusiju na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, kaže da Moskva vidi poljsku i češku inicijativu kao prvi korak u daleko širem planu postavljanja velikog antiraketnog sistema u predstojećim godinama u celu Evropu.

”Ako uistinu postoje strateške odbrambene strepnje, one se po meni tiču onoga što Sjedinjene Države nameravaju da učine u budućnosti. Medutim, političko-psihološka strana je deo šire ideje da Sjedinjene Države jednostavno zanemaruju ruske interese i strepnje i unilateralno rade šta god hoće, uključujući širenje, uvećavanje NATO-a u ovom regionu i stacioniranje obimnije vojne sile u blizinu ruske granice - ne samo u poljsko-češkom slučaju sa protivraketnim štitom, nego i kada su u pitanju baze koje planiraju da otvore u Rumuniji i Bugarskoj, kao i izvesan broj drugih mera u Evropi - bez konsultacija sa Rusijom.“

Predsednik Putin je nedavno ponudio Vašingtonu da iskoristi radarski objekat u Gabali u Azerjbejdžanu i odustane od planova za Poljsku i Češku. Američki funkcioneri su reagovali hladno na taj predlog, ali su pristali da o njemu razgovaraju. Džejson Lajal, stručnjak za Rusiju na Prinstonskom univerzitetu, kaže da je Putinova ponuda veoma mudri manevar.

“Sjedinjene Države se na taj način navode da odbiju velikodušnu Putinovu ponudu, da bi izgledalo da nisu voljne da naprave kompromis sa Rusijom. Radarski objekat u Gabali, u Azerbejdžanu, zapravo je veoma, veoma stari i prevazidjen sistem i ne pokriva ceo Iran. Putin ne gubi ništa odustajanjem od tog radarskog sistema, a dobija mnogo time što što ga vide kao poštenog pregovarača, kao nekog ko brine o tome i ko bi bio u stanju da izbaci radarski sistem iz Češke i Poljske.“

Tokom nedavne posete Poljskoj, 8. ovog meseca, predsednik Buš je ponovio stav Sjedinjenih Država da antiraketni štit nije usmeren protiv Rusije.

”Zaista bismo pozdravili rusku saradnju u raketnoj odbrani.”

Raketna odbrana će svakako biti jedna od tema o kojima će biti reči tokom predstojećeg sastanka Kenebankportu u Mejnu. Dejl Herspring, stručnjak za Rusiju na Univerzitetu države Kanzas, kaže da Putin mora da prihvati ponudu predsednika Buša da se angažuje u ovom projektu.

”Moguće je da mu oni nude samo kozmetičko učešće. U tom slučaju, na njegovom mestu bih to jednostavno odbio. Putin u Kenebankportu mora da kaže: Gospodine predsedniče, dobro, kažete da želite da nas angažujete. Šta to konkretno znači? Moji generali su uz mene. Želimo tačno da znamo kakva je vaša ideja. Tada ćemo moći da vam damo ozbiljniji odgovor.“

Herspring i drugi ne veruju da će u Kenebankportu biti postignut prodor, ali takođe kažu da nezvanična, opuštena atmosfera na imanju može da dovede do napretka u pogledu ključnih pitanja, među kojima je i raketna odbrana.

XS
SM
MD
LG