Linkovi

U Berlinu zasedali visoki vladini funkcioneri zaduženi za bezbednost


Prvi put od terorističkih napada u Njujorku i vašingtonu 11. septembra 2001. u Berlinu je, prema navodima medija, zasedali visoki vladini funkcioneri zaduženi za bezbednost.

Povod za sastanak državnih sekeratara u ministarstvima unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i sa šefom ureda savezne kancelarke Tomas de Mezijer bila je i analiza američke obaveštajne službe CIA, izveštava magazin „Špigel“.

U analizi se upozorava na opasnost koja i Nemačkoj preti od islamskih ekstremista koji se posle obuke u Pakistanu prebacuju u Evropu i planiraju napade i u Nemačkoj.

Nemačka vlada nije za sada ni potvrdila i opovrgla ovo pisanje štampe. Vlasti su već prošle sedmice upozorile da se Nemačka našla na viziru međunarodnog terorizma. Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble po prvi put je „mogućim“ nazvao samoubilačke napade radikalnih islamista i u Nemačkoj.

Prošlog petka je šef nemačke državne bezbednosti javnost obavestio da su u Pakistanu uhapšena trojica islamskih ekstremista nemačkog državljanstva. Prema njegovim navodima oni su deo grupe od najmanje deset nemačkih islamista obučavanih za samoubilačke napade proteklih meseci u talibanskim kampovima.

Prema sadašnjim navodima „Špigela“, jedanod uhapšenih kojeg vlasti vode kao „opasnog“, uhapšen je na osnovu islkaza nemačkog državljanina poreklom iz Bosne koji je takođe boravio u Pakistanu. Nemački magazin piše da nije sasvim jasno da li je ovaj uhapšeni, inače Pakistanac, ipak samo žrtva nesporazuma. Jer protiv njega je nemačko savezno državno tužilaštvo već vodilo istragu, pošto je posle 11. septembra 2001. predvideo slične napade i u Nemačkoj. Ali, postupak je obustavljen već 2003.

U svakom slučaju Nemačka je već posle hapšenja trojice islamista prošle nedelje pojačala pogranične kontrole i proširila prikrivene mere za odbranu od potencijalnih napada islamskih terorista.

XS
SM
MD
LG